Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Ενα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

Ανακοίνωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ

Τα νέα βάρη και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δουλεύοντας με το καθεστώς της τηλεργασίας αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σε έναν κλάδο όπου η τηλεργασία εφαρμόστηκε γενικευμένα τους τελευταίους μήνες, στο έδαφος που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, η εργοδοσία και τα στελέχη της προετοιμάζουν πλέον το έδαφος ώστε το «προσωρινό και έκτακτο» μέτρο να μετατραπεί σε «νέο» και «πρωτοπόρο μοντέλο» που ήρθε για να μείνει και την «επόμενη μέρα».

Ποιος επωφελείται από την καθιέρωση και την επέκταση της τηλεργασίας; Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού υπενθυμίζει ότι το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί από τον ΣΕΒ και συνολικά τους εργοδότες, που εδώ και χρόνια προκρίνουν την εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και από την κυβέρνηση, που βρήκε αφορμή την επιδημία για να τους ανοίξει το δρόμο.

Πολυεργαλείο για την εργοδοσία - Χαμένοι με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι από την τηλεργασία βγαίνουν κερδισμένοι και οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι», σχολιάζει η Οργάνωση και αναφέρεται αναλυτικά στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της τηλεργασίας σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινωνικής ζωής, καθώς και στην υγεία των εργαζομένων.

«Ωράρια "λάστιχο", επέκταση του εργάσιμου χρόνου, ακόμα πιο εντατικοποιημένη εργασία». Αυτά έφερε μαζί της η τηλεργασία για τους εργαζόμενους στο Χρηματοπιστωτικό, με περισσότερες ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεφωνήματα εκτός ωραρίου, σε βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα για να δουν μηνύματα και να διευθετήσουν «εκκρεμότητες». Στο έδαφος αυτό, η Κομματική Οργάνωση προειδοποιεί για τον δρόμο που ανοίγει ώστε να αξιοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία και να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της άδειας, όταν απουσιάζουν λόγω ασθενείας, όταν κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας.

Οι ρυθμοί της δουλειάς στο σπίτι αποδείχθηκε πως δεν είναι ...χαλαροί, αφού η εργοδοσία εφαρμόζει μεθόδους «αξιολόγησης» και «στοχοθεσίας», βρίσκει τρόπους να πιέζει για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πιο εντατικοποιημένη εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι να «χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή», οι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο σπίτι τους δίπλα στις οικογένειες και τα παιδιά τους. «Δεν εναρμονίζεται με αυτόν τον τρόπο η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή», υπογραμμίζει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού και ξεκαθαρίζει πως το να προσπαθεί ένας εργαζόμενος γονιός να δουλέψει και ταυτόχρονα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να ασχοληθεί με τις ανάγκες των παιδιών «δε σημαίνει ότι συνδυάζει τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και την εργασία», ούτε εξασφαλίζει δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο για κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά.

«Το λειτουργικό κόστος που γλιτώνουν οι επιχειρήσεις», τονίζει η ανακοίνωση, «το φορτώνονται οι εργαζόμενοι», ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχεται εταιρικός εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δικό τους!

Παράλληλα, «εντείνονται προβλήματα υγείας όπως μυοσκελετικά, νοητική και οπτική κόπωση», καθώς «η εργοδοσία "πετάει" από πάνω της την υποχρέωση να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (π.χ. ανατομική καρέκλα - οθόνες κατάλληλες κ.λπ.)», ενώ «δεν φέρει πια καμία ευθύνη για τυχόν εργατικά ατυχήματα!».

«Ο εργαζόμενος αποξενώνεται και απομονώνεται», επισημαίνει η ανακοίνωση της Οργάνωσης, αφού καθένας δουλεύει «μακριά από τους συναδέλφους του, από τις ομαδικές και κοινωνικές συζητήσεις, από τη δυνατότητα της συλλογικής συζήτησης, οργάνωσης και διεκδίκησης».

Οσο μένει στα χέρια του κεφαλαίου η τεχνολογία, αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης

«Οσες έρευνες και να καταθέσουν, όσα στατιστικά και να παρουσιάσουν, όσα ερωτηματολόγια και να βγάλουν οι επιχειρήσεις, η πραγματικότητα δεν αλλάζει! Η πανδημία δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή για την περαιτέρω εφαρμογή της τηλεργασίας. Από αυτή πάλι θα θησαυρίσουν οι τράπεζες και όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι», τονίζει η ανακοίνωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού.

Οσον αφορά την προώθηση των στόχων της εργοδοσίας, επισημαίνει τις ευθύνες που έχουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τη στάση που κρατάνε οι δυνάμεις τους μέσα στα επιχειρησιακά σωματεία, «που είτε στηρίζουν και προωθούν την τηλεργασία είτε δήθεν βλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν την ένταξή της στις επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι σε διαδικασία να υπογραφούν, όπως στην Τράπεζα Πειραιώς».

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην παραγωγή και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Οσο παραμένoυν στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία», αναφέρει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να χαράξουν, στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, «το δρόμο για τη δική τους κοινωνία, απαλλαγμένη από την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν», προκειμένου να τεθούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ