Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Διεκδικούν επαναπρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου

Τα αιτήματα της άμεσης επαναπρόσληψης με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους απολυμένους και της καταβολής μισθών που παρακρατήθηκαν από όσους απασχολούνται με καθεστώς μαθητείας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναδείχθηκαν στη σύσκεψη που οργάνωσε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε χώρο του μηχανοστασίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (θυγατρικής του ιταλικού ομίλου «Ferrovie dello Stato Italiane»). H σύσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στο ΚΕΚ του ΟΣΕ, αλλά η επιχείρηση έβαλε εμπόδια.

Παρευρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους οι εκλεγμένοι με τη ΔΕΣΚ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πέτρος Παναγούλιας και Ηλίας Τρευλός. Εκ μέρους της Επιτροπής το λόγο πήρε εισηγητικά η Κυριακή Εξερτζή και από τη συζήτηση καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Σε ψήφισμα των απολυμένων σημειώνεται ότι ενώ η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει κρατικές χρηματοδοτήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε απολύσεις, σε επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης και εντείνει την εντατικοποίηση για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της. Οπως επισημαίνεται, από τον Ιούλη του 2019 μέχρι τον Απρίλη του 2020 έχει απολυθεί σχεδόν το 40% των τεχνιτών. Καταγγέλλονται επίσης οι απολύσεις των αποφοίτων της Σιδηροδρομικής Σχολής, αλλά και εργαζομένων που δούλευαν με συμβάσεις έργου.

Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν επαναπρόσληψη σημειώνουν: «Δηλώνουμε ότι δε δεχόμαστε την απόλυσή μας! (...) Ο όμιλος "Ferrovie dello Stato Italiane (FSI)" - ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή από την εκμετάλλευση και τη φορολογία των εργαζομένων και του λαού, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια προκειμένου να επισκευάσει όλο το τροχαίο υλικό της ΓΑΙΑΟΣΕ, το ποσό των 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια προκειμένου να εκτελεί τις λεγόμενες "άγονες γραμμές", και ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις από το Δημόσιο για διαφυγόντα έσοδα λόγω της πανδημίας!

Οι εργάτες που έχουν πολλά χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους, αλλά και εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, από την ίδια την πείρα όλων μας βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είτε κατά την περίοδο που οι εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ ήταν στο ελληνικό κρατικό μονοπώλιο του ΟΣΕ, είτε τώρα, στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο, ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας ή όχι, η διοίκηση της εταιρείας έχει ένα σκοπό: Την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της».

Απαιτούν επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και όσων τελειώσουν τη σχολή στις 30 Ιούνη, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σύμβαση αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, υπογραφή με αυξήσεις της κλαδικής ΣΣΕ και ένταξη όλων των εργαζομένων σ' αυτήν με τους ίδιους όρους, καταβολή των παρακρατημένων μισθών των μαθητών για την περίοδο 14/3-17/5/2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ