Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Ατελείωτες οι ουρές για τα εξωτερικά ιατρεία...

Συνωστισμός και ταλαιπωρία έξω από την πύλη του νοσοκομείου
Συνωστισμός και ταλαιπωρία έξω από την πύλη του νοσοκομείου
Ατέλειωτες είναι οι ουρές ασθενών και συνοδών στο Νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς από τη μέρα που άνοιξαν ξανά τα εξωτερικά ιατρεία αναγκάζονται να συνωστίζονται καθημερινά, μπροστά στην πύλη του ειδικού αντικαρκινικού, ογκολογικού νοσοκομείου, απόρροια της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, όπως και των συνεπειών της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, σε βάρος άλλων σοβαρών παθήσεων.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, για να ανταπεξέλθουν έστω και στοιχειωδώς στις ανάγκες των ασθενών, που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες και δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή.

Εικόνες και καταστάσεις που μετατρέπουν σε πικρό ανέκδοτο τα όσα διακηρύττει η κυβέρνηση περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας»...

«Αν χάσω το ραντεβού μου σήμερα, θα μπορέσω να ξανακλείσω νέο ραντεβού μετά από ένα μήνα ίσως και περισσότερο. Ομως η ασθένειά μου δεν συγχωρεί ούτε μία μέρα καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά μία ασθενής.

«Αυτή η εικόνα είναι καθημερινή. Λόγω κορονοϊού, τα εξωτερικά ιατρεία περιορίστηκαν, ραντεβού πήγαν πίσω και τώρα γίνεται προσπάθεια να επανέλθουμε. Αλλά οι ελλείψεις είναι απίστευτες και είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς», σημειώνει μία νοσηλεύτρια.

Χαρακτηριστικά, από τα 430 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπει ακόμα και αυτός ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου, υπηρετούν μόνο 273. Ελλείψεις υπάρχουν και στο ιατρικό προσωπικό, με τους μόνιμους γιατρούς να είναι περίπου 140 και 95 επικουρικοί. Στο δε τεχνικό προσωπικό κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου...

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Μπουντούρογλου, ογκολόγος - ακτινοθεραπευτής, εκλεγμένο μέλος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο και στην 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Από το 2010 έως το 2017 η μείωση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου είναι στο 40%, μείωση που συνεχίστηκε και τα επόμενα δύο χρόνια. Χαρακτηριστική απόδειξη της υποχρηματοδότησης είναι ότι το ογκολογικό νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο! Παράλληλα, λόγω έλλειψης χρημάτων, έγιναν συμπτύξεις πτερύγων, όπως της Γυναικολογικής με τη Θωρακοχειρουργική και από 26 νοσηλευτές και γιατροί τώρα είναι 16. Οι εργαζόμενοι αυτοί, από εκεί που ειδικεύονταν στον τομέα τους, τώρα θα πρέπει να ανταποκριθούν σε δύο μέτωπα. Ελλείψεις υπάρχουν στα εργαστήρια, σε τραυματιοφορείς, εργατοτεχνικό προσωπικό. Η Θωρακοχειρουργική κλινική δεν έχει βρογχοσκόπιο, δηλαδή το πλέον απαραίτητο μηχάνημα, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά δεμένα τα χέρια των χειρουργών. Την ίδια ώρα, με τα απογευματινά ιατρεία όπου ο ασθενής πληρώνει 60 ευρώ, σε μετατρέπουν σε επιχείρηση και σου λένε... "κάλυψε τις ανάγκες σου"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ