Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανήγγειλαν απόσυρση από τη συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσει σε έξι μήνες από τη διεθνή συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί» (Open Skies) που επιτρέπει την επαλήθευση πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών μεταξύ 35 χωρών, εφόσον η Ρωσία την παραβιάζει, δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Πρόκειται για την αναγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από άλλη μια διεθνή συμφωνία (όπως έχουν ήδη κάνει με τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το κλίμα, για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς) ενώ απειλούν να φύγουν και από τη New Start με τη Ρωσία για το όριο των 1.550 πυραύλων που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Μία από τις πρώτες χώρες που κάλεσαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους ήταν η Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Χάικο Μάας, ζήτησε παράλληλα από τη Ρωσία να παραμείνει στη συμφωνία. Υποστήριξε μάλιστα πως σε συνεργασία «με τους εταίρους μας θα καταβάλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της». Πρόσθεσε πως Γαλλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στις ΗΠΑ ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή. Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η απόφαση.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η Ρωσία χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τη Μη Διάδοση και τον Ελεγχο των Οπλων, Βλαντιμίρ Ερμάκοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ