Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές μάχες και αέναο παζάρι

Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται την τελευταία βδομάδα σε πεδία συγκρούσεων της δυτικής Λιβύης, με πιο χαρακτηριστική την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια από τις ένοπλες δυνάμεις του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που στηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση, δείχνουν πόσο εκρηκτικό και ρευστό είναι το σκηνικό στην πολύπαθη αλλά γεμάτη υδρογονάνθρακες χώρα, που ρίχτηκε στο χάος μετά την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011.

Η κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, που βρισκόταν από το 2014 υπό τον έλεγχο του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, θεωρείται σημαντική επιτυχία για Τρίπολη και Αγκυρα, αφού οδήγησε στην αποχώρηση των δυνάμεων του Χάφταρ από προάστια και περίχωρα της Τρίπολης που έλεγχαν έπειτα από αιματηρές επιχειρήσεις ενός χρόνου, όπως και στην απώλεια τουλάχιστον τριών πόλεων - οι δύο κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του LNA απέκτησαν έξι ρωσικά μαχητικά τύπου «MiG-29», επανδρωμένα με Σέρβους και Ρώσους πιλότους, και δύο βομβαρδιστικά «Su35», που φέρεται πως προήλθαν από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας. Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του LNA, Σαρκ αλ Τζαρούσι, ανήγγειλε πως «σύντομα» θα ξεκινήσουν σφοδρές αεροπορικές επιχειρήσεις, σε βάρος όχι μόνο των δυνάμεων του Σάρατζ αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που τον στηρίζουν. «Οι τουρκικές θέσεις και τα τουρκικά συμφέροντα είναι στόχοι», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό «θα έχει σοβαρές συνέπειες» και ότι «θα θεωρήσουμε νόμιμους στόχους τα στοιχεία του πραξικοπηματία Χάφταρ».

Λίγες μέρες πριν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, που εμφανίζεται ως ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του LNA, διέταξε εκ νέου το στρατό να είναι σε επιφυλακή στα σύνορα με τη Λιβύη. Στο παρασκήνιο, πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι «τρίζει η καρέκλα» του Χάφταρ, αφού οι μέχρι πρότινος σύμμαχοί του φέρεται πως αναζητούν διάδοχο, πιθανώς στο πρόσωπο του προέδρου του εκλεγμένου κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ.

Οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων διαδραματίζονται λίγες μέρες μετά την προβληματική εκκίνηση της επιχείρησης «Irini» της ΕΕ, με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, και ενώ στη «μεγάλη εικόνα» συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι: Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε επικοινωνία των Προέδρων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την επομένη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας. Ολοι εξέφρασαν υποκριτικά «ανησυχία» και επανέλαβαν τα περί «εκεχειρίας» και εκκίνησης της «πολιτικής διαδικασίας» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιβυκά διαβατήρια σε μισθοφόρους (2020-08-20 00:00:00.0)
Διαπάλη για τη Σύρτη και τις πετρελαιοπηγές (2020-08-18 00:00:00.0)
Ενταση των παζαριών Τουρκίας με χώρες της ΕΕ (2020-08-07 00:00:00.0)
Επιθέσεις «αντιποίνων» από την κυβέρνηση Σάρατζ (2020-04-16 00:00:00.0)
Σε κλοιό συγκρούσεων, πετρελαϊκού και αεροπορικού εμπάργκο (2020-02-01 00:00:00.0)
Στο Αλγέρι οι περιφερειακές διπλωματικές κινήσεις (2020-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ