Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ταμείο Ανάκαμψης» για τους ομίλους, ο λογαριασμός στους λαούς

Στα σκαριά βρίσκεται η συγκρότηση του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, που με τη σειρά του αποτελεί τον 4ο πυλώνα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε συνέχεια και σε συνδυασμό με τα πακέτα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος SURE, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παράλληλα «τρέχουν» το ενισχυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εθνικά προγράμματα στήριξης του κεφαλαίου, ενώ βέβαια στο αντιλαϊκό κάδρο φιγουράρει, στη φάση αυτή, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και τυχόν δυστοκίες, ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με φόντο τη διαμόρφωση του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της, όπου θα ενταχθεί και το εν λόγω πρόγραμμα.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη - μέλη και όχι αποκλειστικά επιχορηγήσεις, όπως αρχικά πρότεινε το κοινό σχέδιο των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόσκαιρος συμβιβασμός φαίνεται να «κλειδώνει» με αναλογία 80% επιχορηγήσεις και 20% με τη μορφή δανείων.

Με όποια αναλογία, τα σπασμένα της κρίσης για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαών, είτε μέσα από τη διόγκωση των κρατικών χρεών διαμέσου των κρατικών προϋπολογισμών για τα νέα δάνεια, είτε μέσα από την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων» που θα συνοδεύουν τις επιχορηγήσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα ενσωματωθούν στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021 - 2027, που θα φορτωθεί επίσης στις λαϊκές πλάτες.

Θυμίζουμε ότι η διαπάλη των κυβερνήσεων για τον πολυετή προϋπολογισμό είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την πανδημία και βέβαια πριν από τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πλέον είναι πρόδηλο το γεγονός ότι με καταλύτη την πανδημία, τα διάφορα αναπτυξιακά ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός σχεδιασμός για αυτά τα ζητήματα (προϋπολογισμός, Ταμείο Ανάκαμψης) αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες βδομάδες στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που εξετάζεται να συνεδριάσει με την καθιερωμένη μορφή της και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ

«Η σχετική αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους ενδέχεται να προκαλέσει επανεκτίμηση του κινδύνου από τους συμμετέχοντες στην αγορά και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη», επισημαίνεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τις πρακτικές διόγκωσης των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται τα διάφορα πακέτα διάσωσης και ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και τις αγορές έχει αυξήσει τα τρωτά σημεία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η ΕΚΤ διαμορφώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, και χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) στην περίπτωση που το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο την εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της σε αυτό. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία πρωτοφανή νομική δράση κατά της Μπούντεσμπανκ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, δήλωσαν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, χωρίς να παρέχονται διευκρινίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θηλιά στο λαιμό των λαών η ανάκαμψη για το κεφάλαιο (2021-09-02 00:00:00.0)
Ρηχή ανάκαμψη με προϋπόθεση τα μέτρα κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο (2021-03-24 00:00:00.0)
«Αμπαλάρεται» το νέο κρατικό πακέτο στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-01-26 00:00:00.0)
Πακτωλός που …δεν υπάρχει για τις λαϊκές ανάγκες (2020-08-08 00:00:00.0)
Πακτωλός στους ομίλους, παζάρια για τη μοιρασιά, ο λογαριασμός στους λαούς (2020-05-28 00:00:00.0)
Προσφορές στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς (2020-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ