Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επικίνδυνες ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία

Ο δήμος Αθήνας καλεί τις Σχολικές Επιτροπές να προσλάβουν εκείνες προσωπικό, πέντε μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία!

Με σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων και στην ασφάλεια και προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό, θα επαναλειτουργήσει όπως φαίνεται η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο δήμο της Αθήνας, και η ίδια εικόνα αντικρίζεται στους περισσότερους δήμους, που προκειμένου να τηρηθούν οι όροι καθαριότητας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μετακίνησαν εκεί καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο της Αθήνας, μόλις προχτές το απόγευμα, ούτε πέντε μέρες πριν το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, η διοίκηση του δήμου, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Καλαμπόκα, ενημέρωσε τις Σχολικές Επιτροπές ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του δήμου για την πρόσληψη περίπου 250 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιούνη. Επόμενο βήμα ήταν η διοίκηση του δήμου να πετάξει το μπαλάκι στις Σχολικές Επιτροπές, να προχωρήσουν αυτές σε προσλήψεις προσωπικού μέχρι τις 26 Ιούνη, επιδοτώντας τους με το ποσό των 100.000 ευρώ και για τις 14 Σχολικές Επιτροπές του δήμου.

«Είναι προφανές ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα επιπλέον στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τότε για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια.

Είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή έχουν ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το φιάσκο. Αποκαλύπτεται ότι οι συνεχόμενες επικλήσεις στην ατομική ευθύνη γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική ευθύνη και η ευθύνη της δημοτικής αρχής», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που καλεί όλους τους φορείς εκπαιδευτικών και γονιών να εντείνουν τη διαμαρτυρία και την πίεσή τους για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, και όχι μόνο για 26 μέρες, αφού αντίστοιχες ανάγκες θα υπάρχουν και από Σεπτέμβρη, για συνολικό επανασχεδιασμό στην Εκπαίδευση με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σχέδιο ανέγερσης σχολικών κτιρίων, για όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία.

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο δήμο Χαλανδρίου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναγνωρίσει με απόφασή του από τις 20 Μάη ότι το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλανδρίου θέτει και πιεστικές ανάγκες σε σχολικά κτίρια (16ο, 5ο Δημοτικό κ.ά.) και θέμα στελέχωσης των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό και σημειώνει, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή: «Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας συνευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Αν η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις, οφείλετε να τοποθετηθείτε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ