Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρεμβάσεις φοιτητικών συλλόγων για την εξεταστική

Σε κινητοποιήσεις με αιχμή τη διασφάλιση της εξεταστικής και την πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτή, αλλά και ζητήματα καθαριότητας στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, προχωρούν αυτές τις μέρες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, για το θέμα της εξεταστικής «η διοίκηση του Ιδρύματος στην τελευταία συνάντηση με τους φοιτητές αρνήθηκε να δεσμευτεί, δίνοντας την απάντηση: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε" αλλά και "δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τους καθηγητές για τον τρόπο εξέτασης"». Οι φοιτητικοί σύλλογοι σχολιάζουν ότι «τέλη Μάη δεν μπορεί να δίνονται τέτοιες απαντήσεις όταν χιλιάδες φοιτητές, τελειόφοιτοι, εργαζόμενοι (...) καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένουμε την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις διοικήσεις για να προγραμματίσουμε τη συνέχεια της ζωής μας, της δουλειάς μας, την πορεία των σπουδών μας και τη μελέτη μας, τα οικονομικά μας».

Παράλληλα, οι σύλλογοι καταγγέλλουν ότι εδώ και βδομάδες δεν υπάρχει καμία υπηρεσία εξωτερικής καθαριότητας στην Πανεπιστημιούπολη: «Η σύμβαση του Πανεπιστημίου με την ιδιωτική εταιρεία έληξε στις 6/5/2020 και μάλιστα δεν προβλέπεται να υπάρξει μέριμνα και τα μέσα του Ιούνη! Φοιτητές, κάτοικοι της περιοχής, που αξιοποιούν την Πανεπιστημιούπολη για περιπάτους και άθληση, κινούνται ήδη ανάμεσα στα σκουπίδια που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το περιβάλλον ακατάλληλο και μάλιστα αυτήν την περίοδο που τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής είναι άκρως απαραίτητα».

Στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση στη Σύγκλητο του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ καθώς και του ΣΟΦΕΘ για τα οξυμένα προβλήματα των Τμημάτων και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην εξεταστική.

Εκπρόσωποι των συλλόγων είχαν συνάντηση με τον αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας, Δ. Κωβαίο, και ζήτησαν μέτρα για την ολοκλήρωση του εξαμήνου, με αιχμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής και το πρόγραμμα που σε πολλά Τμήματα εκκρεμεί, τις καθυστερήσεις στη διανομή συγγραμμάτων κ.ά. Επίσης, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πώς τελικά θα εξασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί και τι θα γίνει με τους επί πτυχίω φοιτητές που αποκλείονται από την πτυχιακή εξεταστική λόγω περιορισμού που μπαίνει σε ορισμένα Τμήματα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, στη συνάντηση «για άλλη μία φορά αναφέρθηκε ότι "το πανεπιστήμιο δεν μπορεί οικονομικά να καλύψει" την παροχή εξοπλισμού ή τα εισιτήρια στους φοιτητές που τα χρειάζονται και δεν δόθηκε απάντηση για το πώς για όσους δώσουν διά ζώσης θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα χωρίς την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την καθαριότητα, τακτικές απολυμάνσεις, παροχή σε διδάσκοντες, επιτηρητές και φοιτητές των ατομικών μέσων προστασίας».

Ωστόσο, οι φοιτητές μετά την παρέμβασή τους απέσπασαν δέσμευση ότι μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής σε κάθε Τμήμα και οι φοιτητές θα ενημερωθούν. Ακόμη, απέσπασαν δέσμευση από τον αντιπρύτανη ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι επί πτυχίω φοιτητές στην πτυχιακή εξεταστική, χωρίς πλαφόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ