Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απορρίπτει τις «ανταλλαγές εδαφών» ο Κούρτι

Το ζήτημα της ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο επανέφερε στο προσκήνιο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Αλμπιν Κούρτι.

Στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με ηγέτες άλλων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, επέκρινε τη γνωστή πρόταση περί ανταλλαγής εδαφών στο πλαίσιο των παζαριών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Από τις επικοινωνίες αυτές ξεχώρισαν οι συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ολιβερ Σπάσοφσκι, καθώς οι δυο τους συμφώνησαν ότι η πρόταση περί ανταλλαγής εδαφών «είναι επιβλαβής» και μπορεί να επαναφέρει την περιοχή στην κατάσταση των συγκρούσεων της δεκαετίας του '90.

Η κυβέρνηση του Κούρτι έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 25 Μάρτη, μετά από μόλις δύο μήνες παραμονής στην εξουσία. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον αρχηγό της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσόβου» Αμπντουλάχ Χότι, αλλά αναμένεται έως την Παρασκευή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί δίχως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο μεταξύ, οι σερβικές αρχές απαγόρευσαν χτες τις πτήσεις από Μαυροβούνιο, επειδή οι αρχές του τελευταίου εξαίρεσαν τη Σερβία από τη λίστα χωρών των οποίων οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Η εξέλιξη εδράζεται στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ