Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για ζητήματα Εκπαίδευσης που «καίνε» τις λαϊκές οικογένειες

INTIME NEWS

Τον ορισμό των εξεταστικών κέντρων μακριά από τον τόπο διαμονής των υποψηφίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τη λειτουργία ουσιαστικά «στα χαρτιά» της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και τα όσα αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ που βρίσκονται σε προγράμματα μαθητείας, ανέδειξε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, με αντίστοιχες Επίκαιρες Ερωτήσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει αδιάκοπα για να μεταφέρει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των φορέων τους.

Στις Επίκαιρες Ερωτήσεις απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, η οποία εκφράζοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, έβαλε στο ζύγι του κόστους τις ανάγκες και την επίλυση των ζοφερών προβλημάτων των μαθητών και των γονιών τους, όταν η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο προσφέρει απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους και εφοπλιστές - λεφτά που προέρχονται από τη διαρκή λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος - και το μόνο που έδωσε ως απαντήσεις ήταν διάφορα ευχολόγια και αοριστολογίες.

Ο Γολγοθάς της μετακίνησης περιμένει και φέτος τους μαθητές των πανελλαδικών

Οσον αφορά το διαχρονικό πρόβλημα των μετακινήσεων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από την περιφέρεια και τα νησιά προς τα αστικά κέντρα, η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Κατά τη συζήτηση της Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά τους μαθητές που θα πρέπει να δώσουν ειδικά μαθήματα, εξετάσεις εισαγωγής σε ΤΕΦΑΑ - Στρατιωτικές Σχολές και άλλες κατηγορίες υποψηφίων. Εφερε ως παράδειγμα ότι πέρυσι 4 εξεταστικά κέντρα, από τα 10 που λειτούργησαν στην Αττική, για την εξέταση του Γραμμικού και του Ελεύθερου Σχεδίου, προορίζονταν αποκλειστικά για εξέταση εκατοντάδων μαθητών της Νότιας Ελλάδας και της Κρήτης. Ειδική αναφορά έγινε και στους «φυσικώς αδύνατους μαθητές», που αναγκάζονται να υποστούν τέτοια δοκιμασία, ιδιαίτερα αυτούς των επαρχιακών ΕΠΑΛ ακόμα και από μεγάλα νησιά, όπως η Κεφαλονιά, που προβλέπεται η μετακίνησή τους στην Πάτρα κ.ο.κ. Ανέφερε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του σχολικού έτους 2019-2020 περίπου 400 μαθητές της Κρήτης θα υποχρεωθούν να μεταβούν στην Αθήνα για να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Σημείωσε ότι πρόκειται για άνιση, κατάφωρη και εξοντωτική μεταχείριση, που θα οξυνθεί φέτος, καθώς λόγω των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, θα είναι ακόμα περισσότερες οι οικογένειες που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, χώρια την ταλαιπωρία των μαθητών.

Ρώτησε για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση «για να οργανωθεί η εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο, για τη συμμετοχή των μαθητών της περιφέρειας στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ, σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, στην Πυροσβεστική Ακαδημία και το Λιμενικό Σώμα» και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ της υπαίθρου να δώσουν εξετάσεις στα σχολεία, καθώς και στους «φυσικώς αδύνατους» σε ειδικά εξεταστικά κέντρα στις περιοχές όπου φοιτούν, με όρους ισότιμους, όπως και οι άλλοι μαθητές.

Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη έβαλε τις ανάγκες των μαθητών στο ζύγι του κόστους, καθώς, όπως είπε, «χρειάζεται μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού», που εκφράζοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης δεν φάνηκε διατεθειμένη να πει κάτι για την κάλυψή του.

«Εφαρμογή» της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με μερικά προκάτ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι μπορεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική φοίτηση στα νηπιαγωγεία να είναι πλέον θεσμοθετημένη, όμως μέχρι τώρα ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη σημερινή δεν έχει αναληφθεί το παραμικρό ουσιαστικό μέτρο, πέρα από μερικές προκάτ αίθουσες που τοποθετήθηκαν σε προαύλιους χώρους σχολείων και εργοταξίων! Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση, αντί για ουσιαστική λύση με μία από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε αυτό το διάστημα λόγο κορονοϊού, μετέθεσε το πρόβλημα των εγκαταστάσεων στους δήμους, ενώ πρόκειται για «μια κεντρική κρατική ευθύνη».

«Θα πρέπει η κυβέρνηση - οποιαδήποτε κυβέρνηση, εσείς λέτε ότι το κράτος έχει συνέχεια - να αναλάβει τις ευθύνες της, να δώσετε χρήματα, να εκπονήσετε ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Εμείς δεν λέμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ας ξεκινήσει επιτέλους. Να προσληφθεί το προσωπικό, έτσι ώστε αυτό το αγαθό της Προσχολικής Αγωγής - διότι περί αγαθού πρόκειται - να το γευθούν όλα, μα όλα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών», επισήμανε.

Απαντώντας η Σ. Ζαχαράκη επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η Προσχολική Αγωγή «με εγκατάσταση οικίσκων» και πως «ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αυτήν τη στιγμή να ξεκινήσει, θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια», που σημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει καν πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση «έδειξε προσήλωση στην εφαρμογή και τους τρόπους» για την εφαρμογή της Προσχολικής Αγωγής.

Ο Γ. Δελής αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό σημείωσε ότι μετά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2019 έκοψε 50 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή σχολικών υποδομών όπως τα νηπιαγωγεία, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ στον προϋπολογισμό του 2020 να κόψει άλλα 50 εκατ. ευρώ. «Οταν αφαιρείτε κάθε χρόνο από 50 εκατομμύρια για να γίνουν νηπιαγωγεία, νομίζω ότι δεν μπορείτε να υποστηρίζετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για την Προσχολική Αγωγή», τόνισε ο Γ. Δελής, αναδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση βρίσκει εκατομμύρια όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτείται μέριμνα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που βρίσκονται στη μαθητεία

Προβλήματα που προκύπτουν για μαθητές των ΕΠΑΛ από τη διακοπή και την επανέναρξη της μαθητείας τους επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος που συζητήθηκε την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι πολλοί μαθητευόμενοι σε δομές που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, βαρύνονται οι ίδιοι με τα απαραίτητα μέσα προστασίας ή με το κόστος των τεστ (όπου αυτά χρειάζεται να γίνουν). Η υφυπουργός πέταξε το μπαλάκι στους διευθυντές των ΕΠΑΛ, λέγοντας ότι θα πρέπει να «φροντίζουν να επισημαίνουν σε όλους τους εργοδότες των εργαζομένων να τηρούν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την ασφάλεια των χώρων εργασίας» και πρόσθεσε ότι με βάση ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, ο εργοδότης «οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους». Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «παραμένει προβληματικό το γεγονός αυτό, ότι δεν ελέγχεται και από τη μεριά του υπουργείου ότι τα μέσα που χορηγήθηκαν για την παρακολούθηση των μαθημάτων μέσα στις δομές του σχολείου θα υπάρχουν δωρεάν, αντίστοιχα και στους χώρους όπου γίνεται μαθητεία».

Η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ακόμα το πρόβλημα με επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν ξανανοίγουν, ενώ το βάρος της ανεύρεσης νέου εργοδότη πέφτει στους ίδιους τους μαθητευόμενους - κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί - και είναι αβέβαιο αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη μαθητεία τους, παρά το ότι το υπουργείο έδωσε παράταση για την ολοκλήρωσή της μέχρι τον Νοέμβρη του 2020.

Επίσης, από το γεγονός ότι σε περιπτώσεις που το πρόγραμμα μαθητείας δεν θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι, δημιουργείται ακόμα ένα πρόβλημα, καθώς «θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών με το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ανάθεση και τη διεξαγωγή του εργαστηριακού μέρους της πρακτικής άσκησης και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους». Ενώ μαζί με αυτό ανέφερε και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ζητώντας από το υπουργείο συγκεκριμένα μέτρα.

Αναφορικά με τις συνταξιοδοτήσεις και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, η υφυπουργός υποσχέθηκε ότι «οι προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη χρονιά θα λάβουν χώρα νωρίτερα» και ότι «θα υπάρξει έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών». Ωστόσο, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού από τα σχολεία, αφού κάνοντας λόγο για στοιχεία αναβάθμισης των ΕΠΑΛ, είπε ότι «κατά το τρέχον σχολικό έτος ολοκληρώθηκε διαγωνισμός προμήθειας 206 συστημάτων τηλεδιάσκεψης και έχει δρομολογηθεί η παράδοσή τους στις σχολικές μονάδες». Κι ακόμα, είπε ότι φέτος εγκρίθηκε η λειτουργία κατ' εξαίρεση περισσότερων «ολιγομελών τμημάτων» στα ΕΠΑΛ, ωστόσο παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις που χαρακτηρίζουν χιλιάδες τμήματα σε όλη τη χώρα «ολιγομελή» και οδηγούν στο κλείσιμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ