Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Πολλαπλώς επιζήμια για το περιβάλλον και τους κατοίκους

Σοβαρές ενστάσεις για το έργο της επέκτασης της μαρίνας της Βουλιαγμένης, που σχεδιάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδας του «Αστέρα», στους οποίους έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια η μαρίνα, διατυπώνει με γνωμοδότησή του το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Θυμίζουμε ότι η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, που είναι ενταγμένο στους συνολικούς σχεδιασμούς για το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού, με αιχμή την επένδυση στο Ελληνικό, αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιούνη. Αντίστοιχη συζήτηση για διατύπωση γνώμης έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στο οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, στη γνωμοδότησή του που δόθηκε κατόπιν αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Οπως ομολογείται απροκάλυπτα στη ΜΠΕ, την υλοποίηση του εξεταζόμενου έργου υπαγορεύει η επιθετική τουριστική αγορά και ειδικότερα η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού θαλαμηγών (mega yachts). Η σύλληψη και η υλοποίηση του έργου υπαγορεύτηκαν με αποκλειστικώς οικονομικά κριτήρια και κατά τα κελεύσματα της άγριας τουριστικής αγοράς. Το έργο είναι πολλαπλώς επιζήμιο, καθώς θα διαταράξει το τοπίο και τη συνήθη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας διαβρωτικά φαινόμενα στις ακτές κολύμβησης του όρμου Ζωστήρος».

Κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, με βάση τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η επέκταση του έργου, σύμφωνα και με την επεξεργασία του Επιμελητηρίου: «Ο υφιστάμενος προσήνεμος μόλος θα καθαιρεθεί και θα ανακατασκευαστεί εξολοκλήρου. Το πλάτος του θα είναι μεγαλύτερο κατά 20 μέτρα τουλάχιστον, ενώ το μήκος του θα είναι μεγαλύτερο κατά 178 μέτρα περίπου. Στο ακρομόλιό του θα κατασκευαστεί πεδίο προσγείωσης - απογείωσης ελικοπτέρων. Ο υπήνεμος μόλος θα επεκταθεί κατά 134 μέτρα. Σε ό,τι αφορά τη χερσαία ζώνη, προβλέπεται η αποψίλωση τεσσάρων στρεμμάτων υψηλόκορμης βλάστησης πεύκης και επιτρέπεται δόμηση 4.800 τετραγωνικών μέτρων. Πέραν δε των κτιριακών υποδομών που έχουν άμεση σχέση με τον προορισμό της εγκατάστασης, θα ανεγερθούν κτίρια εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, γραφείων, αναψυκτηρίων και εστιατορίων, ύψους μέχρι 8,5 μέτρων. Περαιτέρω προβλέπονται η δημιουργία 410 υπέργειων και υπόσκαφων θέσεων στάθμευσης και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, επιφάνειας 8.000 τετραγωνικών μέτρων».

Προχτές το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και με αίτημα «Οχι στην επέκταση της μαρίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ