Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πανελλαδικό αντάμωμα στο Στόμιο της Λάρισας στις 17-18-19 Ιούλη

Κινητοποίηση στο στρατηγείο στη Λάρισα, από παλιότερο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην περιοχή
Κινητοποίηση στο στρατηγείο στη Λάρισα, από παλιότερο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην περιοχή
Το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Στόμιο της Λάρισας, στις 17, 18 και 19 Ιούλη, με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί - Περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Το Σάββατο 18 Ιούλη θα γίνει πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Διημέρου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ενας θεσμός που πλησιάζει να συμπληρώσει τρεις δεκαετίες είναι το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, και όχι τυχαία, αφού συνδυάζει μοναδικά στοιχεία: Συνενώνει τον αγωνιστικό παλμό νέων από όλη την Ελλάδα που ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε διαφορετικές μεριές του τόπου μας, διαδηλώνουν τα κοινά τους όνειρα ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. συζητούν κι έρχονται σε επαφή με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και χαίρονται τη φύση, διασκεδάζουν και γίνονται μια μεγάλη παρέα.

Ετσι και φέτος, σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων που σφραγίζονται από το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής κρίσης και από την προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία, το Διήμερο παίρνει τη σκυτάλη από τους πολύμορφους αγώνες που ανέπτυξαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα για να γίνει ένα νέο αγωνιστικό αντάμωμα.

Βήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας μας

Η περιοχή του Στομίου, που και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει πολύ επιτυχημένα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα, δεν είναι τυχαία, καθώς έχει αναλάβει ρόλο ως αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο για τα Βαλκάνια, την Ανατ. Ευρώπη, τη Μεσόγειο:

Στη Λάρισα η αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης χρησιμοποιείται από UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας εγκαθίστανται σε μόνιμη βάση αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εκεί αναμένεται να ενισχυθεί από τον Οκτώβρη.

Στο λιμάνι του Βόλου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν υποδομές για τη μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού.

Στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ που «συντονίζει» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές της σε όλο τον κόσμο.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Η πολιτική τους ευνοεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους φονικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που μετράνε εκατοντάδες εγκλήματα, πολέμους και επεμβάσεις, βαφτίζει «προστάτες» και «περιστέρια της ειρήνης» την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, όπως αποδεικνύει και η πείρα του λαού μας και άλλων λαών που μετράνε εκατομμύρια θύματα και ξεριζωμένους. Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων.

Γι' αυτό και το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο γίνεται βήμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και προβολής της ανάγκης να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Σε επαφή με τη φύση, αλλά και την Ιστορία του λαού μας

Παράλληλα, η περιοχή συνδυάζει και τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή οι νέοι με ένα κομμάτι της Ιστορίας του λαού και του τόπου μας. Η μεγάλη παραλία του Στομίου βρίσκεται κάτω από τον Κίσσαβο (Οσσα) που στην ευρύτερη περιοχή του αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες τη θρυλική δεκαετία του '40 και έδρασε η 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη).

Κοντά στο Στόμιο είναι επίσης το χωριό Αμπελάκια, όπου λειτουργεί με ευθύνη του ΚΚΕ Μουσείο της περιόδου 1940 - '49, σε ένα κτίριο που λειτουργούσε τυπογραφείο του ΕΑΜ, όπου τυπώθηκαν εκατοντάδες έντυπα (εφημερίδες, προκηρύξεις, βιβλία) εκείνη την περίοδο.

Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα σε μια περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος, το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα είναι μια εκδρομή με πλούσιο πρόγραμμα (συζητήσεις, ξεναγήσεις, αθλητισμό, συναυλίες - θα ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες μέρες), που θα χαρίσει όμορφες στιγμές στους νέους και τις νέες που θα συμμετάσχουν.

Η κατασκήνωση θα περιλαμβάνει όλες τις υποδομές που εξασφαλίζουν τα τελευταία χρόνια οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα και θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν επίσης με το δικό τους πρόγραμμα σε ξεχωριστές, φροντισμένες υποδομές, ανανεώνοντας και φέτος το ραντεβού τους μετά από 7 συνεχόμενες χρονιές που λειτουργεί παιδική κατασκήνωση στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ. Συντροφιά τους θα έχουν και το αγαπημένο τους περιοδικό, «το κόκκινο Αερόστατο», το οποίο στο τεύχος 15 που κυκλοφορεί αυτό το διάστημα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ αφιερώνει σελίδες στο φετινό Διήμερο, δίνοντας στους νεαρούς αναγνώστες του ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή που θα φιλοξενηθεί.

Δηλώσεις συμμετοχής για το Διήμερο δίνονται όπως κάθε χρόνο στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο e-mail: kne@kne.gr


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ