Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής τους και γενικότερα του αθλητισμού, τα αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 11.30 π.μ. Η κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια της αντίστοιχης των αθλητικών σωματείων της Αττικής, με τα ίδια αιτήματα, και σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα όσα ακολούθησαν την πανδημία και ήρθαν να προστεθούν στην τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στο χώρο, επηρεάζοντας άμεσα τα σωματεία και τη δουλειά τους, όπως και τους ανθρώπους του αθλητισμού (προπονητές, αθλητές, παράγοντες διοικήσεων, εργαζόμενους κ.λπ.).

Τα αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης διεκδικούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τους αθλητές, τους προπονητές, τους εργαζόμενους, για τη συμμετοχή σε αγώνες και πρωταθλήματα, και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Παράλληλα ζητούν απαλλαγή από το κόστος χρήσης των υποδομών, είτε ανήκουν στη ΓΓΑ είτε στους δήμους, καθώς και υγειονομική βοήθεια για όλους όσοι συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή εμπλέκονται με αυτές.

Σταγόνα στον ωκεανό οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Στη λογική των αθλητικών επιχορηγήσεων - ψίχουλα, όπως έχει ήδη αναδειχθεί στην περίπτωση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, κινείται όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα σωματεία. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για απευθείας επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων. Οπως μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε, η εν λόγω επιχορήγηση θα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και αφορά τα σωματεία που είτε έχουν εγγραφεί ήδη ή έχουν κάνει προεγγραφή στο «Αθλητικό Μητρώο» που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ η καταβολή θα γίνει με βάση «οικονομικά και αγωνιστικά κριτήρια».

12 εκατομμύρια λοιπόν για 5.000 σωματεία που έχουν εγγραφεί στο «Αθλητικό Μητρώο» με βάση τη σχετική ενημέρωση, δηλαδή 2.400 ευρώ για κάθε σωματείο... Το ποσό αυτό δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε τα έξοδα λειτουργίας ή οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ενός τμήματος των ακαδημιών. Και, βέβαια, την ίδια ώρα, ορατό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, μπροστά στην αύξηση των εγγραφών σωματείων στο «Μητρώο» και πέραν του αριθμού 5.000.

Ερωτήματα άλλωστε προκύπτουν και σε ό,τι έχει να κάνει με τα κριτήρια για την καταβολή της επιχορήγησης, καθώς η κυβέρνηση προτάσσει ως βασικό κριτήριο ένα γραφειοκρατικό ζήτημα (εγγραφή στο «Μητρώο») και όχι την πραγματική κατάσταση ενός σωματείου, βλ. αριθμό μελών, αγωνιστικές συμμετοχές κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ