Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προς ένα Λύκειο στείρων δεξιοτήτων, νέων φραγμών και εργασιακών ανατροπών

Eurokinissi

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εξοβελίσει από το Λύκειο την όποια καλλιτεχνική εκπαίδευση και μαθήματα κοινωνικών επιστημών αλλά και πανελλαδικώς εξεταζόμενα αντικείμενα, στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών και στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων. Με πυρήνα τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την «αναβάθμιση» της Εκπαίδευσης, προχωρά στην οικοδόμηση του σχολείου των δεξιοτήτων, του Λυκείου που θα αποτελεί αποκλειστικά μια εξεταστική αρένα, της πρόσθεσης νέων στους υφιστάμενους ταξικούς φραγμούς.

Ειδικότερα για το ζήτημα της εξαφάνισης της καλλιτεχνικής παιδείας από το Λύκειο, το υπουργείο σπεύδει να μιλήσει για... «fake news» σε δελτίο Τύπου του με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο να παραμένει η περιορισμένη διδασκαλία Εικαστικών και Μουσικής, ωστόσο στο Λύκειο καταργούνται τόσο η Μουσική όσο και τα Καλλιτεχνικά ως μάθημα επιλογής, με το υπουργείο μάλιστα να επιχειρεί να υπερασπιστεί την απόφασή του να τα αφαιρέσει, λέγοντας υποκριτικά ότι τα επέλεγε το 8% - 9% των μαθητών. Για την κατάργηση της διδασκαλίας του Σχεδίου, που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και γίνεται αποκλειστική πλέον υπόθεση των φροντιστηρίων, το υπουργείο λέει ότι υπάρχουν κι άλλα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών, που δεν διδάσκονται και αναφέρει τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και μια σειρά μουσικά μαθήματα (τα οποία όμως διδάσκονται στα μουσικά σχολεία). Αναγγέλλει, δε, ότι θα εξετάσει «συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Τις αλλαγές καταγράφει και σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τονίζοντας πως «μέλημά τους είναι η στείρα απόκτηση βασικών "δεξιοτήτων", όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, σε αντίθεση με την ολόπλευρη μόρφωση».

Η ΑΣΕ τονίζει ότι μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) πρέπει να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο και σχολιάζει ότι «επισήμως, το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές που πρέπει να προετοιμαστούν για τις αντίστοιχες σχολές».

Κι ακόμα προσθέτει ότι «με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι της Οικιακής Οικονομίας, για να συμπληρώσουν ωράριο πρώτης ανάθεσης, θα πρέπει να πηγαίνουν σε πάνω από 7 σχολεία τη βδομάδα. Η "εξαφάνιση" γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο, θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΑΣΕ, που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των ΕΛΜΕ τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Η ΑΣΓΜΕ

«Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης για την "Αναβάθμιση του Σχολείου", τα αποτελέσματά του γίνονται ορατά στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας», τονίζει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Εμείς οι γονείς αρκετά πληρώνουμε στην παραπαιδεία για μια όλο και πιο φθηνή σε περιεχόμενο μόρφωση για τα παιδιά μας. Δεν θα ανεχτούμε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μην διδάσκονται στο σχολείο» συνεχίζει η ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας πως «διεκδικούμε ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».

Το Εικαστικό Επιμελητήριο

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των τεχνών στο Λύκειο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που προωθεί τον εξετασιοκεντρικό προσανατολισμό του σχολείου, της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που στοχεύει σε ένα στείρο σχολείο που απλά θα είναι ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός εκμεταλλεύσιμου, φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού», τονίζει σχετικά το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) που κάνει λόγο για νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, με τους μαθητές να οδηγούνται υποχρεωτικά στα φροντιστήρια και εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης στην ανεργία.

Σε συγκέντρωση για το παραπάνω ζήτημα αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) καλούν ΕΕΤΕ, Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και ΑΣΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ