Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τη στήριξη του αθλητισμού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία τους για τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στα λειτουργικά και οικονομικά δεδομένα του αθλητισμού στην πόλη.

Τα αθλητικά σωματεία έχουν απολέσει κάθε έσοδο την περίοδο της πανδημίας, μετατρέποντας έτσι την ήδη δύσκολη λειτουργία τους, λόγω της πετσοκομμένης χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, σε ζήτημα επιβίωσης. Με τον αγώνα τους απαιτούν την άμεση στήριξη του αθλητισμού από το κράτος, ώστε να συνεχίσουν, όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, να προσφέρουν στους αθλητές, στους προπονητές και τους εργαζόμενούς τους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπείες από μέλη διοικήσεων σωματείων και του ΦΣ ΤΕΦΑΑ συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, στον οποίο μετέφεραν τα αιτήματά τους.

Οπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τα αθλητικά σωματεία θα προχωρήσουν σε συσκέψεις το επόμενο διάστημα ώστε να οργανωθεί καλύτερα η πάλη τους και να αγκαλιάσει περισσότερο κόσμο, αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους αλλά και γονείς.

Ο Νίκος Αβραμίδης, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ι. Παπάφης», δήλωσε πως πέρα από την οικονομική δυσχέρεια «αναδείχθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το ασφυκτικό περιθώριο που δίνει το υπουργείο για να γίνει η καταγραφή του Αθλητικού Μητρώου, στο οποίο γενικά δεν είμαστε αντίθετοι, όμως φαίνεται πως έχει στόχο απλώς τη διαχείριση των εκλογών των Ομοσπονδιών.

Το θετικό σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως και στην αντίστοιχη που έγινε στην Αθήνα, είναι ότι το υπουργείο αναγκάστηκε να μας ακούσει και δεν είναι τυχαίο ότι χτες (σ.σ. 17/6) ανακοίνωσε μια χορηγία της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, για 5.000 σωματεία βέβαια, δηλαδή ψίχουλα, αφού αντιστοιχούν σχεδόν 2.000 ευρώ ανά σωματείο. Ομως αυτό μας δείχνει ότι μια αρχική πρωτοβουλία μπορεί να επιδράσει παραπέρα. Ενα τελευταίο σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους αθλητικούς συλλόγους που είχαμε επαφές αναδείχθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στον αθλητισμό της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μόνο 2 στάδια στίβου, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει μόνο 3 γήπεδα ποδοσφαίρου για 21 συλλόγους, ενώ οι εγκαταστάσεις της Μίκρας είναι σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς γιατρό για εκατοντάδες αθλητές που αθλούνται εκεί κάθε μέρα, με ελλιπέστατη συγκοινωνία και κτίρια τα οποία ρημάζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά».

Τα αιτήματα των σωματείων

-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση από τη ΓΓΑ και πάγωμα - ρύθμιση των οφειλών τους για το 2020, καθώς και κάλυψη όλων των εξόδων για τους αγώνες (κόστος διαιτητών, κριτών κ.λπ.).

-- Απαλλαγή των σωματείων από τη χρέωση για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων - και αυτών που ανήκουν στη ΓΓΑ και εκείνων που ανήκουν στους δήμους.

-- Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται από την πολιτεία σε αθλητές, προπονητές και γενικά όσους εμπλέκονται με την αθλητική δραστηριότητα.

-- Επαρκής και δωρεάν χορήγηση από το κράτος μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, στα επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα και σε όσους εμπλέκονται με τη διεξαγωγή τους (διαιτητές, προσωπικό αγώνων, αθλητές, προπονητές).

-- Καμία περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση, άμεση εκταμίευση τουλάχιστον του 30% των χρημάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα σεζόν για το παραγωγικό κομμάτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ