Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Προβλήματα επιβίωσης για τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Εννιάχρονο κοριτσάκι λιποθύμησε από την πείνα, με την μητέρα του να περιμένει ακόμα το επίδομα των 534 ευρώ

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον Τουρισμό αναδεικνύει το περιστατικό της λιποθυμίας ενός 9χρονου κοριτσιού, λόγω εξάντλησης από την πείνα, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, που είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το παιδί λιποθύμησε μέσα σε έναν φούρνο, όπου βρισκόταν μαζί με την μητέρα του. Μάλιστα, η εργαζόμενη έχει ένα ακόμα παιδί, ενώ τα μεγαλώνει μόνη της ως μονογονεϊκή οικογένεια. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, η ΔΕΗ τους έκοψε και το ρεύμα, λόγω χρεών!

Σε ανακοίνωσή της για το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και για άλλα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, σαν την άνεργη καρκινοπαθή μητέρα τριών παιδιών, η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και προσθέτει:

«Είναι επακόλουθο της κατάστασης που διαμορφώνεται για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή μας, που είναι στον αέρα και χωρίς εισόδημα. Τα τελευταία χρήματα που μπήκαν στα περισσότερα νοικοκυριά ήταν στις αρχές Απρίλη. Ρεύματα, νερά, υποχρεώσεις είναι όλα απλήρωτα και με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης τα επόμενα χρήματα θα είναι μετά τα μέσα Ιούλη, για τους "τυχερούς" που θα ενταχθούν στα μέτρα.

Είναι πραγματική πρόκληση να δίνονται όλα αυτά τα προνόμια στη μεγαλοεργοδοσία, να τους δίνει η κυβέρνηση ό,τι ζητήσουν αμέσως, όταν είχαν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που αποκλείουν τους περισσότερους, οφείλει να στηρίξει με αξιοπρεπές εισόδημα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας που είναι σε δεινή θέση. Να απαλλαγούν όλοι από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, χρέη σε τράπεζες και εφορίες, από ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει με τα Σωματεία μας και τους μαζικούς φορείς να μπουν στον αγώνα για να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης. Ο ροδιακός λαός μπορεί και πρέπει, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν, να οργανώσει την αλληλεγγύη, όχι για να μοιραστούμε τη φτώχεια μας, αλλά για να δώσουμε το χέρι σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία για να είναι δυνατοί για να παλέψουν. Το ΚΚΕ σίγουρα θα δώσει όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κατεύθυνση».

Διαμαρτυρία των συνδικάτων

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, σωματεία του κλάδου στην Αττική έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, καθώς και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ, ή ακόμα χειρότερα χωρίς καθόλου εισόδημα. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα», με τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, τους εργοδότες να μην προχωρούν στις επαναπροσλήψεις τους, να υπολογίζουν με το κομπιουτεράκι τα οφέλη από την ένταξη στο καθεστώς αναστολής εργασίας, επικαλούμενοι χίλια δύο προσχήματα, ενώ και η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα». Ετσι, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν, πότε και με τι όρους θα κληθούν να ξαναδουλέψουν, ενώ οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των επαναπροσλήψεων τους στερούν ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα των 534 ευρώ το μήνα. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις που «έληξαν», συμβάσεις μιας μέρας και πάει λέγοντας, που πετάχτηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, αποκλείονται από τον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» και δεν υπάρχουν καν στο ...κάδρο της επαναπρόσληψης για κυβέρνηση και εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ