Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αρχή του τέλους για τον καπνό

Αρχή του τέλους για τους καπνοπαραγωγούς μπορεί να χαρακτηριστεί το 2001. Τα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης που έγιναν γνωστά αυτή τη χρονιά προδικάζουν το σύντομο και βίαιο ξεκλήρισμα των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Το 2001 ξεκίνησε με τους καπνοπαραγωγούς να εισπράττουν εξευτελιστικές εμπορικές τιμές για την παραγωγή τους, με αποκορύφωμα τους παραγωγούς «Τσεμπελιών» που έφτασαν να πωλούν ένα κιλό καπνό με 40 δραχμές. Οσο στοιχίζει δηλαδή ένα τσιγάρο! Τα άσχημα μαντάτα για τους καπνοπαραγωγούς έγιναν γνωστά τον περασμένο Μάη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια πρόταση για το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που θα γινόταν στα μέσα Ιούνη στο Γκέτεμποργκ και στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας της δημόσιας υγείας, πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση των ενισχύσεων στον καπνό, αρχής γενομένης από το 2002. Με το που έγινε γνωστό αυτό, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα μαραθώνιο εμπαιγμού και εξαπάτησης των καπνοπαραγωγών.

Την πρόταση αυτή ψηφίζει κατά πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνη, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ. Στο Γκέτεμποργκ υποτίθεται ότι απαλείφτηκε η σχετική διατύπωση και η κυβέρνηση άρχισε τα «πανηγύρια» εξαπάτησης των καπνοπαραγωγών. Ομως, όπως αποκαλύφτηκε, στα συνοδευτικά κείμενα του Συμβουλίου Κορυφής αναφερόταν ρητώς ότι οι επιδοτήσεις στα καπνά θα κοπούν. Παρ' όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Γεωργίας, με διάφορα τερτίπια (συσκέψεις, επιστολές στον Επίτροπο Γεωργίας και αναφορές για μεσογειακό μέτωπο) επιχειρούσαν να εμπαίξουν ασύστολα τους καπνοπαραγωγούς.

Στις 25/10 έρχεται η δεύτερη ψυχρολουσία για τους καπνοπαραγωγούς, αφού με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνεται στην ΕΕ η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στην καπνοκαλλιέργεια από το 2002 μέχρι το 2004. Κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας υπό τον Γ. Δρυ, καθώς και διάφοροι παρατρεχάμενοι, άρχισαν μια νέα επιχείρηση κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών, κάνοντας μια πρόταση για τριετή παράταση του ισχύοντος καθεστώτος. Στις 19/11 γίνεται γνωστό από το γραφείο του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ ότι στη νέα πρόταση κανονισμού για τα καπνά, προτείνεται η τριετής παράταση του ισχύοντος καθεστώτος.

Τούτο επιχειρήθηκε στη συνέχεια να εμφανιστεί ως μέγιστη κυβερνητική επιτυχία... Ομως στην ίδια την πρόταση κανονισμού που ανακοινώθηκε στις 20/11, από την πρώτη κιόλας παράγραφο αναφέρεται ρητώς ότι μετά το 2004 οι επιδοτήσεις στα καπνά καταργούνται και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προτείνεται η μείωση της εθνικής ποσόστωσης καπνού κατά 5.000 τόνους, η μείωση της επιδότησης σε «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» κατά 10% και η αύξηση της παρακράτησης υπέρ του Ταμείου Υγείας της ΕΕ από 2% σε 5%. Ολα αυτά βέβαια «βαφτίστηκαν» από την κυβέρνηση ως μια ακόμα επιτυχία διασφάλισης των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών... Πρόκειται δηλαδή, για μια ακόμα «εκσυγχρονιστική» αποθέωση της κοροϊδίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ