Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Κίνας

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε προχτές ομόφωνα σχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Κίνας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον για την αλλαγή του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ, όπως συνεπάγεται η εφαρμογή του νέου νόμου για την ασφάλεια, τον οποίο ενέκρινε το κινεζικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, επέκρινε τον (σημερινό και εκ νέου υποψήφιο με τους Ρεπουμπλικάνους Πρόεδρο) Ντόναλντ Τραμπ για «δειλή» αντιμετώπιση της Κίνας όσον αφορά το θέμα του Χονγκ Κονγκ. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πεκίνο ενεργεί σε καθεστώς ατιμωρησίας» σημείωσε ο Μπάιντεν, αναφέροντας ότι «όπου δείλιασε ο Τραμπ, θα φανώ σκληρός, ξεκάθαρος και σταθερός στην υπεράσπιση των αξιών μας... Και θα επιβάλω άμεσες οικονομικές κυρώσεις, αν το Πεκίνο επεκτείνει τη λογοκρισία του έως τις ακτές μας και προσπαθήσει να φιμώσει τους πολίτες, τις εταιρείες και τους θεσμούς μας».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο εξακολουθεί να διαμαρτύρεται έντονα για «εξωτερική ανάμειξη» σε «εσωτερικές μας υποθέσεις», ενάντια στις αντιδράσεις ειδικά της Δύσης για τον νέο νόμο για το Χονγκ Κονγκ. Μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, επέκρινε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επεκτείνει το δικαίωμα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα. Οπως ανακοίνωσε η πρεσβεία, «αν η βρετανική πλευρά αλλάξει μονομερώς την τρέχουσα νομοθεσία, αυτό θα αποτελέσει ρήξη της θέσης της καθώς και του διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι «είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε επαρκή μέτρα».

«Προστασία» στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εξετάζει να παράσχει και η Αυστραλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «πολύ ενεργά» να προτείνει την υποδοχή στη χώρα των κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ