Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ενιαία στάση» «Φατάχ» και «Χαμάς» κατά των σχεδίων προσάρτησης

Από την τηλεδιάσκεψη «Φατάχ» - «Χαμάς» ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ
Από την τηλεδιάσκεψη «Φατάχ» - «Χαμάς» ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ολες τις λύσεις» και τις μορφές πάλης, με στόχο την αποτροπή του σχεδίου των ΗΠΑ για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» και των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης του 30% της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν χτες πως θα επιστρατεύσουν εκπρόσωποι της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, και της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα από τον Τζιμπρίλ Ρετζούμπ, που μίλησε ως εκπρόσωπος της «Φατάχ», και από το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, που παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό.

Ο Ρατζούμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές θα έχουν «ενιαία στάση» απέναντι στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, διαβεβαιώνοντας πως θα «τορπιλίσουν» το σχέδιο περί «συμφωνίας του αιώνα» που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Ανακοινώνουμε σήμερα μία συμφωνία για την ανατροπή των σχεδίων αυτών με λαϊκή αντίσταση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι!», τόνισε ο Ρατζούμπ.

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», από την πλευρά του, τόνισε πως οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις μιλούν σήμερα «με μία φωνή», για να ξεκινήσουν μία «νέα φάση για στρατηγική υπηρεσία στο λαό μας».

Και οι δύο διαβεβαίωσαν πως δεν θα παραδοθούν στις ισραηλινές κατοχικές αρχές, προειδοποιώντας πως η μορφή της λαϊκής κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Ισραήλ και από το εάν θα εφαρμόσει ή όχι το σχέδιο. «Η ιντιφάντα είναι το μέσον. Ο σκοπός είναι ο τερματισμός της κατοχής».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως χτες στο Μπρούκλιν της Ν.Υόρκης πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης και σκλήρυνσης της κατοχής πολλές εκατοντάδες Αμερικανοί. Οι διαδηλωτές, κρατώντας στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα κατά της ισραηλινής κατοχής, απαιτώντας λύση στη βάση διεθνών αποφάσεων.

Ελβετική μεσολάβηση;

Το ίδιο 24ωρο, η Πρόεδρος της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, ολοκλήρωσε εντατικές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό της Ρέουβεν Ρίβλιν μετά από ανάλογες συνομιλίες που είχε στις 29 Ιούνη και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Συζήτησε μαζί τους «όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» με αφορμή τα γνωστά ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση Παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών. Προσφέρθηκε να βοηθήσει ή να φιλοξενήσει ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της επίτευξης λύσης δύο κρατών. Υποστήριξε πως η Ελβετία δεν είναι υπέρ της αλλαγής του «στάτους κβο» παρά μόνον εάν γίνει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, χτες, με αφορμή τη διεθνή μέρα θυμάτων βασανιστηρίων, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε εκτενή ανακοίνωσή του ανέδειξε το δικαίωμα των Παλαιστίνιων κρατουμένων να «απολαμβάνουν το δικαίωμα της προστασίας και όχι να μένουν στη γωνία από τις απειλές και την έλλειψη ασφάλειας». Επισημαίνει πως σήμερα βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές πάνω από 4.600 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 180 είναι παιδιά και οι 39 γυναίκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική διαδήλωση κατά του ισραηλινού σχεδίου προσάρτησης (2020-06-23 00:00:00.0)
Απειλές για κυρώσεις μετά τη νέα κυβέρνηση (2014-06-03 00:00:00.0)
Με τερματισμό συνομιλιών και πιθανές κυρώσεις απαντά το Ισραήλ (2014-04-25 00:00:00.0)
Ισραηλινό «όχι» στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων (2014-03-29 00:00:00.0)
Ενταση μετά το νέο αιματοκύλισμα (2008-01-16 00:00:00.0)
Αμπάς: Βελτίωση της ασφάλειας μόνο με την αποχώρηση των Ισραηλινών... (2005-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ