Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Μας πούλησαν σε ευρώ»

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταγγέλλει τη συμφωνία ΟΤΟΕ - τραπεζιτών - κυβέρνησης για παράταση του ωραρίου συναλλαγών λόγω του ευρώ

Την προσπάθεια υπονόμευσης του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα από την παράταση του ωραρίου συναλλαγών, που απαίτησαν οι τραπεζίτες και αποδέχτηκε η ΟΤΟΕ, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις Τράπεζες, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν.

«Ολοι μας γνωρίζουμε ότι δε συντρέχει κανένας, μα κανένας ιδιαίτερος λόγος για παράταση του ωραρίου συναλλαγών και κατ' επέκταση του ωραρίου εργασίας. Είναι κοροϊδία και προσβολή της νοημοσύνης μας ο λόγος που προβάλλεται, η κυκλοφορία του ευρώ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η παράταξη και προσθέτει: «Στην ουσία καταλαβαίνει ο καθένας μας ότι η συμφωνία αυτή είναι η κερκόπορτα για την ανατροπή του χρόνου εργασίας που κατακτήσαμε με αγώνες και περιφρουρήσαμε, επί δύο δεκαετίες με αποφασιστικότητα».

Για «κατάκτηση» κάνει λόγο η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται και στη «θετική συμβολή» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης, προβλέπει παράταση του ωραρίου συναλλαγών κατά μία ώρα μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, κανονική πληρωμή των υπερωριών και εξτρά αμοιβή 450 ευρώ (153.000 δραχμές) σε κάθε εργαζόμενο, ως αντιστάθμισμα για τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα απαιτήσει η μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι προκαλεί αγανάκτηση «η συμφωνία που υπέγραψε η διοίκηση της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία», «Συσπείρωση») με τους τραπεζίτες και με παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, για παράταση του ωραρίου συναλλαγών από τις 2μμ στις 3μμ. Οταν για τρίτη συνεχή χρονιά (2000 μιλένιουμ, 2001 λογιστική απεικόνιση του ευρώ, 2002 κυκλοφορία του ευρώ) στην ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας υπάρχει πρόσθετη εντατικοποίηση, είναι φανερό ότι με το γελοίο ποσό των 450 ευρώ επιδιώκουν να χρυσώσουν το χάπι της καταστρατήγησης του ωραρίου».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να δράσουν εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σ' αυτή τη «συμφωνία» και να διεκδικήσουν: Ωράριο εργασίας 35ωρο (Δευτέρα έως Παρασκευή 8πμ με 3μμ). Αυξήσεις με κατώτερο βασικό μισθό (1ο κλιμάκιο) 300 χιλ. δραχμές. Σταθερή και μόνιμη εργασία.

Τονίζει ακόμη: «Κυβέρνηση - τραπεζίτες - "συνδικαλιστές", μ' αυτή τη συμφωνία επιδιώκουν να "εθιστεί" ο τραπεζοϋπάλληλος στην ανατροπή του ωραρίου εργασίας του. Το βράδυ της 20ής Δεκέμβρη στο υπουργείο Εργασίας περιχαρείς οι "συνδικαλιστές" μας, έδωσαν για άλλη μια φορά εξετάσεις συναίνεσης. Οι ίδιοι συνδικαλιστές πριν δυο χρόνια υπέγραψαν το "35ωρο μαϊμού" που είχε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Εδώ και χρόνια οι ίδιοι αυτοί συνδικαλιστές "μαγειρεύουν το μέλλον μας... σε βάρος μας"».

Τέλος, αναφέρει ότι «γέλια ή μάλλον κλάματα προκαλεί η δέσμευση των τραπεζιτών ότι η τυχόν υπερωριακή αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ