Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ξεκρέμαστοι» χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Παρεμβάσεις από σωματεία της Κρήτης

Από την παρέμβαση στον περιφερειάρχη Κρήτης
Από την παρέμβαση στον περιφερειάρχη Κρήτης
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε επιχειρήσεις - δορυφόρους του Τουρισμού, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους σωματεία της Κρήτης.

Πραγματοποιώντας παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, την περασμένη Παρασκευή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου υπογράμμισε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε εταιρείες handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, βρίσκονται εκτεθειμένοι και «ξεκρέμαστοι», αντιμέτωποι με τον καιάδα της ανεργίας, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση. Για αυτούς δεν προβλέπεται επαναπρόσληψη από κάποια ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, δεν δικαιούνται παράταση του ταμείου ανεργίας, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα που να τους ανακουφίζει έστω και προσωρινά.

«Οπως γίνεται κατανοητό, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων όσον αφορά τη σίτισή τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, των ειδών πρώτης ανάγκης, το μεγάλωμα των παιδιών τους», σημειώνει η Ενωση.

Το σωματείο επέδωσε στον περιφερειάρχη ψήφισμα με μια σειρά αιτήματα, τονίζοντας πως θα κλιμακώσει τη δράση του ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει τους εποχικά εργαζόμενους να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων καλεί τους εποχικούς εργαζόμενους του νομού σε σύσκεψη, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αναδεικνύοντας τους αποκλεισμούς και τις εξαιρέσεις που αφήνουν εποχικούς εργαζόμενους χωρίς καμία στήριξη, το Σωματείο δίνει στη δημοσιότητα τη χαρακτηριστική επιστολή εποχικά εργαζόμενης σε τουριστικό γραφείο.

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη σταμάτησε τη δουλειά το Νοέμβρη του 2019 και μπήκε στο ταμείο ανεργίας μέχρι το Φλεβάρη του 2020. Με τα μέτρα του lockdown έλαβε, αν και πολύ καθυστερημένα, τη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας. Στη συνέχεια, όπως εξηγεί, «περίμενα, όπως όλοι οι εποχικοί που δεν ανήκουν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ή στους υπαλλήλους τουριστικών λεωφορείων, να ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την 1/7 για τα 400 ευρώ (για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό)». Οταν τελικά η πλατφόρμα άνοιξε, ανακάλυψε πως το σύστημα του ΟΑΕΔ δεν της επέτρεπε να μπει, ενώ όπως «ενημερώθηκε» μετά από πολλά ερωτήματα δεν είναι δικαιούχος της αποζημίωσης, «επειδή η αρχική επιδότηση που πήρα (από το Νοέμβριο) ήταν για 90 ημέρες και όχι 80 ημέρες (3 μήνες και 5 ημέρες)».

«Οχι ότι τα 400 ευρώ θα μας σώσουν, αλλά είναι έστω μια μικρή βοήθεια, γιατί οι λογαριασμοί τρέχουν», σημειώνει η εργαζόμενη και καταγγέλλει τον διαχωρισμό των εποχικών υπαλλήλων και τον αποκλεισμό πολλών από τα μέτρα στήριξης.

Κέρκυρα: Απλήρωτα δεδουλευμένα από προηγούμενες σεζόν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Την οφειλή δεδουλευμένων από την περασμένη σεζόν και την επιδείνωση των συνθηκών αμοιβής και εργασίας για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους εργάζονται φέτος καταγγέλλει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε το νησί, τον υπουργό Εργασίας και το ΣΕΠΕ.

Επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εργοδοτική επίθεση, το σωματείο καταγγέλλει πως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «συνεχίζουν να χρωστούν από το 2019 ή και από προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους». Παράλληλα, στα ξενοδοχεία των μονοπωλιακών ομίλων που λειτουργούν «δεν τηρούνται ωράρια, προγράμματα εργασίας και ρεπό, διαλείμματα, συμβατικοί μισθοί, επιδόματα, προσαυξήσεις εορτών, αργιών, νυχτερινών». Την εργασιακή ζούγκλα συμπληρώνουν η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, ενώ τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων «είναι το καλοκαιρινό ανέκδοτο του κερκυραϊκού τουρισμού».

Το Σωματείο διεκδικεί: Εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποδοχών. Πραγματοποίηση ελέγχων και ουσιαστική προστασία της υγείας των εργαζομένων. Εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ και σταμάτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για την επιβίωση των εργαζομένων.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου καλεί σήμερα Τρίτη σε τοπική συνέλευση τους εργαζόμενους στις περιοχές Ηραίο, Παγώνδα και Πύργο. Η συνέλευση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην «Καραβόπετρα» στο Ηραίο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ