Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Eκπαίδευση

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην ιδιωτική Eκπαίδευση και η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά αύριο, Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», συνοδεύεται από το υπουργείο με δηλώσεις περί «απελευθέρωσης του ιδιωτικού σχολείου από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό» και στο πνεύμα ελευθερίας της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας οδηγεί στο τσάκισμα της όποιας προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την απαξίωση του παιδαγωγικού τους ρόλου. Μέσα από αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει πιο ανοιχτά μια σειρά απαιτήσεις των σχολαρχών, τη στιγμή που ήδη στο χώρο ευρύτερα της ιδιωτικής εκπαίδευσης επικρατεί εργασιακή «γαλέρα» με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο μετουσιώνει την πολιτική επιλογή μας να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό σχολείο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό, την υπερρύθμιση και τον περιορισμό των δυνατοτήτων του. Επιδιώκουμε το ιδιωτικό σχολείο να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία, να μπορεί να αναπτύσσει τον πολύπλευρο ρόλο, να ενισχύει τις καινοτομίες του», δήλωσε η υπουργός Παιδείας με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις, αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και κατά την προσφιλή τακτική προωθείται με κλειστά σχολεία, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στην πραγματικότητα, με τις διατάξεις του και ειδικότερα με όσα ορίζονται στα άρθρα 9 και 10, αίρονται οι όποιες προστατευτικές διατάξεις υπήρχαν για τις συμβάσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το υπουργείο μιλά για «στήριξη των εκπαιδευτικών», ωστόσο μαζί με τις διετείς συμβάσεις εργασίας, καταργεί στην ουσία και τις όποιες ρήτρες προστασίας για τις απολύσεις. Δημιουργείται ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει τον εκπαιδευτικό χωρίς έλεγχο και χρονικό περιορισμό, ακόμα και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να μειώνουν κατά το δοκούν το ωράριο των εκπαιδευτικών τους και τις αποδοχές τους.

Μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να πουλούν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, φροντιστηριακές ή άλλης μορφής, μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου, προσελκύοντας και μαθητές από δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες, στο όνομα της «αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ευελιξίας». Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συστέγασης των ιδιωτικών σχολείων με κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστήρια που ίσχυε, ενώ επιτρέπεται πλέον και η συστέγαση με άλλα ιδιωτικά σχολεία, ξένα σχολεία, κέντρα διά βίου μάθησης, καθώς και με άλλους φορείς.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει παράλληλα «αξιολόγηση» σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων για την αξιολόγηση των δομών, του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, με δυνατή την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων αξιολόγησης από τα ιδιωτικά σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ