Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Σημαντικό βήμα για την οργάνωση και ενίσχυση της πάλης στον κλάδο

Από την ιδρυτική Γενική Συνέλευση
Από την ιδρυτική Γενική Συνέλευση
Ενα σημαντικό βήμα για την αυτοτελή συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων έγινε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, με την πραγματοποίηση μαζικής ιδρυτικής συνέλευσης, στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση σωματείου εργαζομένων.

Η ώριμη αυτή πρωτοβουλία αποτελεί κορύφωση της δράσης της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, που έδρασε στον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για το τωρινό βήμα.

Στην ιδρυτική συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι πέρα από τη σημασία του για τους μισθωτούς δικηγόρους, η συγκρότηση του σωματείου θα συμβάλει στην αφύπνιση και των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα, δυναμώνοντας μια πιο αποφασιστική συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που αναφέρθηκε στην ανάλογη πείρα από τον κλάδο του, όπου η αντίστοιχη προσπάθεια ξεκίνησε με περίπου 100 εργαζόμενους και σήμερα το σωματείο αγκαλιάζει μερικές χιλιάδες.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του Σπύρου Τσούνη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθήνας, που στάθηκε στην ανάγκη κοινού αγώνα για σύγχρονες σπουδές και παρεμπόδιση της αποσύνδεσης πτυχίου - επαγγέλματος.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Αλέξανδρος Μίχας, μισθωτός δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.

Ακολούθησαν ζωντανή συζήτηση και μεταφορά πείρας τόσο από την κατάσταση στον κλάδο όσο και από την αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για τους άξονες δράσης τους επόμενους μήνες.

Από τους περισσότερους ομιλητές επισημάνθηκε πως η μαζικότητα της ιδρυτικής συνέλευσης επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης σωματείου για τον μεγάλο αριθμό μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που στοιβάζονται στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Ενδεικτική ήταν η αναφορά ομιλήτριας που επικαλέστηκε στοιχεία της Ενωσης Δικηγορικών Εταιρειών, η οποία συγκροτήθηκε για να εκφράσει τα συμφέροντα των μελών της απέναντι στους έμμισθους δικηγόρους, που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κατ' ελάχιστον 5.000 μισθωτοί στον κλάδο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο αριθμός που υποκρύπτεται από άλλες συγκαλυμμένες εργασιακές σχέσεις είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες»

Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η αντιπαράθεση με το περιβόητο επιχείρημα του «συνεργάτη», που επικαλείται η μεγαλοεργοδοσία για μην αποδώσει ακόμα και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα στους μισθωτούς δικηγόρους.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά μια ομιλήτρια, «είμαστε εργαζόμενοι γιατί από την αμοιβή μας εξαρτάται ο βιοπορισμός μας. Λογοδοτούμε κάθε μέρα στο αφεντικό, ζούμε με το άγχος της αξιολόγησης. Η ζωή μας δεν είναι αμερικάνικη ταινία, όπου στο τέλος της ημέρας όλοι μαζί πίνουμε το ποτό μας και λέμε τις εμπειρίες μας...».

Αντίστοιχα, μισθωτός δικηγόρος που πρόσφατα απολύθηκε από μεγάλη δικηγορική εταιρεία επισήμανε ότι «πίσω από την επίκληση της συνεργασίας θέλουν να κρύψουν τις απολύσεις, να μην μας καταβάλλεται καμία αποζημίωση. Μένουμε ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα».

Αναφέρθηκε επίσης η πείρα της κινητοποίησης της Επιτροπής Αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων των δυο μισθωτών δικηγόρων από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), με μεγάλο αριθμό εργαζομένων από όλα τα τμήματα να παίρνει την ανακοίνωση, να συζητά και να συμμετέχει στην κινητοποίηση, που δείχνει ότι η αγωνιστική δράση, την οποία καλείται να ενισχύσει το Σωματείο, μπορεί να κερδίσει την εκτίμηση των μισθωτών δικηγόρων και άλλων συνάδελφων στους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικές πλευρές της εργοδοτικής επίθεσης

Στη συζήτηση αποτυπώθηκε επίσης η δραματική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Οπως ανέφερε μισθωτή δικηγόρος, «έχουμε δεκάδες καταγγελίες τώρα με τον κορονοϊό. Καταγράφονται πάμπολλα παραδείγματα μονομερών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, προσπάθεια συμψηφισμού με το επίδομα των 600 ευρώ».

Ταυτόχρονα, όμως, με τη συμβολή της δράσης της Επιτροπής Αγώνα, μέσα στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης ήταν περισσότεροι οι μισθωτοί δικηγόροι που συνειδητοποίησαν την ανάγκη οργάνωσης. «Ενας κόσμος ψάχνει κάπου να ακουμπήσει, από αυτή τη σκοπιά η συγκρότηση σωματείου έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε», επισημάνθηκε σχετικά.

Ενα άλλο θέμα που αναδείχθηκε, είναι η ακόμα χειρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες στον κλάδο, όπως και η ανάγκη να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά το νεοσύστατο σωματείο. «Αρνούνται να τους δώσουν άδεια λοχείας και επίδομα τέκνων. Σε συναδέλφισσα απαίτησαν να αφήσει το παιδί της δύο μηνών και να επιστρέψει στην εργασία. Οταν αυτή το αρνήθηκε, της πρότειναν άδεια άνευ αποδοχών», επισήμανε ομιλήτρια στη συνέλευση. Και πρόσθεσε: «Πολλές συναδέλφισσες όταν πάνε για να βρουν δουλειά, τους ρωτούν αν έχουν σκοπό να μείνουν έγκυες, ενώ σε άλλες δεν τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα στο επίδομα τοκετού»...

Για τους ασκούμενους δικηγόρους οι συνθήκες δουλειάς δεν είναι καλύτερες. Ενας ομιλητής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καμία σχέση με αυτά που μας έλεγαν στη σχολή για "δυνατό πτυχίο" και ότι θα βρούμε όλες τις πόρτες ανοιχτές. Το "αμερικανικό όνειρο" δεν πατάει στην πραγματικότητα. Σήμερα επικρατούν τα εξαντλητικά ωράρια, οι μισθοί χαρτζιλίκι... Ψέμα είναι και το επιχείρημα ότι η πρακτική άσκηση είναι "για την τριβή με το επάγγελμα", γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασκούμενοι κάνουν τη λάντζα».

Παράλληλα, οι ασκούμενοι δικηγόροι έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο απαιτητικές εξετάσεις, που λειτουργούν ως φίλτρο ξεκαθαρίσματος για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων μετά το πτυχίο, ενώ η επιχειρούμενη ίδρυση σχολής δικηγορίας συμβάλλει στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Οπως επισημάνθηκε και στη συνέλευση, απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας βάζει πλάτες στα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Αρνείται την ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας, αναμασά τα περί «συνεργατών» και κάνει λόγο για... δισεπίλυτα νομικά ζητήματα.

Διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας σε σύγκρουση με την εργοδοσία

«Δεν μαζευτήκαμε εδώ απλά για να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο μισθό, αγωνιζόμαστε για να ζούμε σαν άνθρωποι. Ναι, να προάγουμε την επιστήμη και την ίδια μας τη ζωή», ανέφερε ένας μισθωτός δικηγόρος εκφράζοντας το γενικό αίσθημα των συγκεντρωμένων.

Οι βασικές διεκδικήσεις του νέου σωματείου είναι η κατοχύρωση μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατου μισθού και ασφαλιστικής κάλυψης, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, άδεια μητρότητας, κατάργηση της άσκησης, με μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.

Παράλληλα, μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν για την οργάνωση καμπάνιας εγγράφων, για συγκρότηση επιτροπής γυναικών και ασκούμενων δικηγόρων κ.ά.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση των άρθρων του Καταστατικού, την εκλογή προσωρινής διοίκησης και άνοιγμα καταλόγου ιδρυτικών μελών, ενώ όπως διαπιστώθηκε και στο κλείσιμο της διαδικασίας, μέσα από τη μαζική συνέλευση και την ίδρυση του Σωματείου αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν συλλογικά τα εργασιακά τους δικαιώματα σε σύγκρουση με την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ