Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Ανανεωμένο και με πολύ πλούσιο πρόγραμμα

Ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες επιστρέφει το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση. Θα λειτουργήσει σε νέο χώρο, τέτοιον που να επιτρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, και με πολύ πλούσιο πρόγραμμα, τέτοιο που να μην αφήνει ασυγκίνητο κανένα μαθητή που θα επισκεφθεί το Στέκι.

Για ακόμα μια χρονιά, στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού την «παράσταση θα κλέψει» η διαδραστική ψηφιακή έκθεση που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Είμαστε εμείς οι επαναστάτες του σήμερα!».

Μέσα από όμορφες κατασκευές οι μαθητές θα μπορούν να «δουν» μπροστά στα μάτια τους το πώς σήμερα διεξάγεται μια τεράστια προσπάθεια της αστικής τάξης να καθυποτάξει τη νέα γενιά, να την κάνει να μην αμφισβητεί, να μην κρίνει, να σκέφτεται μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, να πιστεύει πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει. Γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της οργανωμένης αντεπίθεσης των μαζών μαζί με την πρωτοπορία, το Κόμμα τους, τη φοβούνται. Οι μαθητές θα μάθουν πως πάντα αυτοί που δεν «τους κάνουν τη χάρη», τους πάνε κόντρα, είναι αυτοί που άλλαζαν και τον κόσμο, γυρνούσαν προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας, και πως σήμερα αυτόν το ρόλο τον παίζει το δικό μας Κόμμα. Θα συζητήσουν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου επαναστάτη και θα ανακαλύψουν ότι αυτά «διαμορφώνονται» και αξιοποιούνται στο μέγιστο μόνο μέσα από την επαναστατική οργάνωση.

Το βράδυ της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης και θα ξεκινήσουν οργανωμένες ξεναγήσεις!

Για πρώτη φορά στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργήσουν Μαθητικά Εργαστήρια, όπου εκατοντάδες μαθητές θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τη δική τους εργασία, το δικό τους project! Τίτλος τους: «Δημιουργούμε το σχολείο που ονειρευόμαστε!». Με πολύμορφο και πρωτότυπο τρόπο, δηλαδή, οι μαθητές θα απαντήσουν πώς θα ήταν ένα δημιουργικό σχολείο που θα τους μόρφωνε ολόπλευρα. Θα μάθουν πως σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, δημόσιο και δωρεάν, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, με βασικό ρόλο στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου. Γιατί σήμερα δεν προσφέρεται στους μαθητές ένα τέτοιο σχολείο; Ποια κοινωνία θα τους το προσφέρει;

Θα λειτουργήσουν συνολικά τέσσερα Εργαστήρια, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη. Αυτά είναι:

  • Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας:«Το σημαντικό πράγμα είναι να μη σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει το λόγο της που υπάρχει»! Α. Αϊνστάιν
  • Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας:«Ολες οι Τέχνες υπηρετούν τη μεγαλύτερη από τις τέχνες: Την Τέχνη να ζεις»! Μπ. Μπρεχτ
  • Εργαστήρι Κοινωνικών Επιστημών:«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε»! Κ. Μαρξ
  • Εργαστήρι ΕΠΑΛ:Το ΕΠΑΛ «αλλιώς»!

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων και γενικότερα στο Μαθητικό Στέκι θα διατίθεται η νέα έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα!», που θα κυκλοφορήσει ανανεωμένη και εμπλουτισμένη για πρώτη φορά μετά το 2016.

Πέρα από το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού, στο χώρο της σκηνής θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Παρασκευή, συζήτηση με μαθητές μέλη της ΚΝΕ και εκλεγμένους στα μαθητικά συμβούλια των σχολείων τους με τίτλο: «Είμαστε σε θέση μάχης για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!»
  • Το Σάββατο, λίγο πριν την κεντρική συγκέντρωση, το Μαθητικό Στέκι θα «ανοίξει τις πόρτες του» στους μικρούς του φίλους από το «Κόκκινο Αερόστατο», με την παρουσίαση ειδικά για αυτούς ενός ξεχωριστού μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος με τίτλο«I can't breathe!». Το αφιέρωμα θα επιμεληθούν μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ