Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Eurokinissi

Συγκέντρωση και συναυλία ενάντια στις εξελίξεις που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας σε επιχειρηματικούς ομίλους οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, την Τρίτη 11/8, στις 8 μ.μ., στα Πλατάνια.

«Η λειτουργία του λιμανιού και όλου του παραλιακού μετώπου με βάση τα κριτήρια και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βάζει φραγμούς στις λαϊκές ανάγκες μετακίνησης, πρόσβασης στη θάλασσα, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ζωής», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο. Οπως επισημαίνει, την ίδια στιγμή που αυξάνονταν τα κέρδη του ΟΛΗΓ ΑΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, τα δικαιώματα των εργαζομένων τσακίζονται, ενώ στο χώρο του λιμανιού δεν υπάρχει «ούτε ένας σταθμός πρώτων βοηθειών».

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Στα σχέδιά τους είναι να αναδειχτεί το λιμάνι ως Δυτική Πύλη των Βαλκανίων για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Να γίνει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο "μοχλός" ώθησης και για άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο. Τα σχέδια αυτά έρχονται να "δέσουν" και με τους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους με ευθύνη των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει "χωθεί" μέχρι το λαιμό. Ας μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι αξιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα για να μεταφερθεί αρμάδα στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία.

(...) Την ίδια στιγμή που αυξάνονταν τα κέρδη του ΟΛΗΓ ΑΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι στα καράβια, στο λιμάνι και σε άλλους κλάδους είδαν να τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, με τη διάλυση των ΣΣΕ, με μεροκάματα και τα επιδόματα πείνας, με την εντατικοποίηση και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Ούτε ένας σταθμός πρώτων βοηθειών δεν υπάρχει στο χώρο του λιμανιού. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πόσο απατηλό όνειρο είναι ότι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρουν και τη λαϊκή ευημερία. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η θέση του εργατικού ταξικού κινήματος και του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας ότι η λειτουργία του λιμανιού και όλου του παραλιακού μετώπου με βάση τα κριτήρια και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βάζει φραγμούς στις λαϊκές ανάγκες μετακίνησης, πρόσβασης στη θάλασσα, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ζωής.

Γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την υλοποίηση των σχεδίων που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Ηρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, να μην εγκλωβιστούμε σε ψευτοαντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των αστικών κομμάτων, σε αποσπασματικές προσεγγίσεις. Να πεισμώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να οργανωθεί μαζικός αγώνας ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή της Ηγουμενίτσας και οδηγούν σε νέους κινδύνους για την υγεία, τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των λιμενικών υπηρεσιών. Ενάντια στα σχέδια που απειλούν μια παραλιακή πόλη ουσιαστικά να μην έχει πρόσβαση στη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ