Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το πρόγραμμα ενίσχυσης κινηματογραφιστών

Τον Απρίλη του 2020, μέσα στην πανδημία, το ΥΠΠΟΑ ενέταξε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμά του το «Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation». Σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, το υπουργείο είχε στόχο να στηρίξει τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Εξαρχής, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα απέκλειαν την πλειοψηφία των κινηματογραφιστών, αφού απαιτούνταν ενεργό ΚΑΔ από τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους για την κατάθεση των προτάσεών τους, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κινηματογραφιστών.

Μετά από την κατάθεση ανοιχτής επιστολής στο υπουργείο Πολιτισμού και στο ΕΚΚ με τις υπογραφές εκατοντάδων κινηματογραφιστών και πλήθος διαμαρτυριών και συναντήσεων με το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΚ, κερδήθηκε η συμμετοχή των κινηματογραφιστών στην αρχική φάση της κατάθεσης σεναρίων χωρίς ΚΑΔ. Ενα μεγάλο κομμάτι των δημιουργών του οπτικοακουστικού χώρου (1.200 και πλέον σενάρια) κατέθεσε την πρότασή του στο ειδικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα αφού ένα ελάχιστο κομμάτι του είχε λάβει το έκτακτο βοήθημα μέσα στην πανδημία.

Το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΚ, καθυστερώντας τις διαδικασίες, που τόσο αυστηρά είχε ορίσει, τελικά στις 24/7 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του προγράμματος (εξαιρούμενου του animation για το οποίο υπήρχε ξεχωριστή διαδικασία αξιολόγησης) για μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ανεβάζοντας τον αρχικό αριθμό από 100 σε 119 χωρίς καμιά εξήγηση. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στο χώρο του κινηματογράφου γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε οι επιτροπές των αξιολογικών ούτε η διαδικασία αξιολόγησης και τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν, και πολλοί κινηματογραφιστές διαμαρτύρονται στέλνοντας επιστολές στο ΕΚΚ και ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πίνακα κατάταξης και την αναλυτική βαθμολογία τους.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα. Αυτά τα γεγονότα σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον δημιουργούν έναν εκνευρισμό στην κινηματογραφική κοινότητα για ένα έτσι κι αλλιώς πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ.


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ