Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Καταδικάζουν τη μετατροπή ενός πολιτιστικού μνημείου σε τζαμί

Τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί καταδικάζουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και φορείς εικαστικών καλλιτεχνών από άλλες χώρες.

«Η Αγία Σοφία, μνημείο μεγαλειώδους αρχιτεκτονικής και με εξαιρετικά ψηφιδωτά, ανήκει στον πολιτιστικό πλούτο της ανθρωπότητας», σημειώνει το ΕΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «κάθε μετατροπή μουσείου σε χώρο θρησκείας, οπουδήποτε, αποτελεί οπισθοδρόμηση, εμπόδιο στην πορεία του ανθρώπου προς τη γνώση».

«Η πράξη της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει αυτό το μνημείο σε τζαμί, "καλύπτοντας" με κουρτίνες τα πρόσωπα που απεικονίζονται, είναι απαράδεκτη, αποτελεί πρόκληση και γίνεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της γενικότερης επιθετικότητας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα...

Εξυπηρετεί την όξυνση των θρησκευτικών και εθνικιστικών ανταγωνισμών, που αξιοποιούνται στο μεν εσωτερικό της χώρας για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα μεγάλα προβλήματα της νέας οικονομικής κρίσης, στο δε διεθνές επίπεδο αξιοποιούνται από τις ισχυρές δυνάμεις, που ανέχονται - αν δεν ενθαρρύνουν - την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, και έχουν στόχο τη διαίρεση των λαών της περιοχής και τον οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό», σημειώνει το ΕΕΤΕ.

Το Επιμελητήριο κοινοποιεί επιστολή κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΙΑΑ/ΑΙΑΡ), Μπετρί Μπεϊκάμ, Τούρκος εικαστικός καλλιτέχνης, και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τουρκίας της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών.

Οπως σημειώνεται σε αυτήν ανάμεσα σε άλλα, η Αγία Σοφία «είναι ένα ιστορικό κτίριο που μετατράπηκε σε μουσείο με το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοέμβρη 1934 υπ' αρ. 7/1589 όπως υπογράφηκε από τον Ατατούρκ, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική του αξία και την ιστορική του σημασία. Χάρη σε όλες τις αποκαταστάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, η καλλιτεχνική αξία της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου. Είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε αυτό το πολύτιμο κτίριο, ιστορικά και καλλιτεχνικά, καθώς και την υπερηφάνεια που αισθανόμαστε για το γεγονός ότι παραμένει το λίκνο και το σταυροδρόμι των πολιτισμών στη χώρα μας». Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως «η απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου (Danistay-in Turkey) σχετικά με αυτό το ζήτημα ήταν "άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στη λατρεία" και δημιούργησε μια θλίψη στο κοινό που εκτιμά τον παγκόσμιο πολιτιστικό μας πλούτο παράλληλα με ολόκληρο τον κόσμο. Ενα άλλο χαρακτηριστικό που αυξάνει την ιστορική αξία αυτού του θαυμάσιου αρχιτεκτονικού έργου είναι ότι ορισμένοι κίονες, καθώς και κάποιες πόρτες και πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του προέρχονταν από παλαιότερα κτίρια και ναούς. Ως εκ τούτου, βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο ως τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Θυμίζουν πως η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και θα πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο.

Αντίστοιχες επιστολές έστειλαν στο ΕΕΤΕ εικαστικοί από την Ινδία και τη Σλοβακία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για την απαράδεκτη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (2020-07-14 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις της ΕΕ τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης (2020-07-14 00:00:00.0)
Ανησυχία των αρχαιολόγων για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (2019-05-29 00:00:00.0)
«Αναπτυσσόμενος κλάδος» ο πολιτισμός... (2011-02-26 00:00:00.0)
Διαφωνούν και αντιπροτείνουν οι εικαστικοί (1997-10-22 00:00:00.0)
Τζαμί η Αγία Σοφία; (1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ