Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των ναυτεργατών

Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία πέρασε η κυβέρνηση με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, σαν τον κλέφτη, την περασμένη Πέμπτη, ικανοποιώντας μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για τους Ελληνες ναυτεργάτες που ναυτολογούνται σε ειδικότητες κατώτερου πληρώματος καθώς και στις ειδικότητες ανθυποπλοιάρχου και Γ΄ μηχανικού, θα εφαρμόζονται οι «διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις», δηλαδή τα μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική «Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών» (ITF), που προβλέπουν π.χ. για την ειδικότητα του ναύτη βασικό μισθό 628 δολάρια.

Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι θα ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου» (δηλαδή των εφοπλιστών), θα έρθουν «περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία» και άρα θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Με το ίδιο απατηλό επιχείρημα, βέβαια, από το 1980 έως σήμερα έχουν χτυπηθεί αλύπητα τα δικαιώματα των ναυτεργατών, έχουν μειωθεί 11 φορές οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, όμως ο αριθμός των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ στα ποντοπόρα διαρκώς μειώνεται (4 ως 6, ανάλογα με τους κόρους των πλοίων, έμειναν με την τελευταία μείωση της οργανικής σύνθεσης). Τώρα έρχεται η κυβέρνηση να δώσει τη χαριστική βολή στους ναυτεργάτες, για να ενισχύσει παραπέρα την τεράστια κερδοφορία των εφοπλιστών που συνεχίζεται απρόσκοπτα και εν μέσω κρίσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας καθιστά σαφές ότι συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα δεν θα έχει πλέον ούτε ο πλοίαρχος. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στην περίπτωση που για τις ανάγκες της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας υπό συγκεκριμένες διαδικασίες δεν προσφέρεται Ελληνας πλοίαρχος (...) θα παρέχεται η ευελιξία ναυτολόγησης αλλοδαπού πλοιάρχου. Πρόκειται για απολύτως κρίσιμη και απαραίτητη στήριξη της ελληνικής σημαίας».

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η κατάπτυστη τροπολογία για τους ναυτεργάτες, υπάρχει άρθρο που εξασφαλίζει νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, προβλέποντας ότι «απαλλάσσονται από το δασμό, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον Φόρο Κατανάλωσης» για «τροφοεφόδια, έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά, βιομηχανοποιημένα καπνά (...) λιπαντικά. γ) Μέσα συνεννόησης και τηλεπικοινωνίας. δ) Μηχανές, εξαρτήματα, ανταλλακτικά, εργαλεία και συναφής εξοπλισμός πλοίου» και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, σε τρίτο άρθρο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται συνέχεια της ωμής παρέμβασης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να έχουν δεμένο χειροπόδαρα, διατηρώντας καλπονοθευτικούς νόμους (π.χ. 330), βασιλικά και χουντικά διατάγματα. Με την τροπολογία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον τρόπο που γίνονται οι εκλογές των ναυτεργατικών σωματείων ώστε να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των εφοπλιστών, ενώ φτάνει να καθορίζει και πόσες θα είναι οι θητείες του προέδρου, του γραμματέα και του ταμία, ορίζοντας ότι δεν μπορούν να είναι πάνω από τρεις.

Κάλεσμα αγώνα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, από την πρώτη στιγμή, ανέλαβαν δράση για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, ενώ αποκάλυψαν ότι οι διατάξεις αυτές έχουν προσυμφωνηθεί με τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Περίτρανη απόδειξη ήταν ότι την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση που ορίστηκε μετά την παρέμβαση των ταξικών σωματείων, οι εν λόγω συνδικαλιστές «εξαφανίστηκαν» προκειμένου να μην υπάρξει απαρτία...

Τα τρία ταξικά σωματεία με περιοδείες, εξορμήσεις στα καράβια και όπου συγκεντρώνονται οι ναυτεργάτες, τους καλούν να δώσουν απάντηση, «να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην υποταγή και τη μοιρολατρία, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ