Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΙΟΥΛΗΣ 2020
Στρεβλή αποτύπωση της πραγματικότητας

Η μεταφορά των προσλήψεων εργαζομένων, προσωρινής απασχόλησης, κυρίως στον Τουρισμό, από τους μήνες Απρίλη - Μάη στους μήνες Ιούνη - Ιούλη, καθώς και η καταγραφή ως νέων προσλήψεων χιλιάδων εποχικών (ξενοδοχοϋπαλλήλων) που «προσλήφθηκαν» για να ενταχθούν αυτόματα σε καθεστώς αναστολής, από τον Ιούνη και μετά, φαίνεται να είναι οι βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης ενός «θετικού» ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων για τον μήνα Ιούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Τη διαπίστωση αυτή παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς και το υπουργείο Εργασίας, που σχολιάζοντας τα στοιχεία μιλά για «θετικά αποτελέσματα (...) λόγω του ετεροχρονισμένου "ανοίγματος" του τουρισμού».

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι με κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες ή σε κατάσταση λειτουργίας με ελάχιστο προσωπικό, το ισοζύγιο του Ιούλη, ιδιαίτερα αυτό που αφορά στον Τουρισμό (καταλύματα - εστίαση), είναι το μεγαλύτερο «θετικό» ισοζύγιο από το 2013 (όταν ξεκίνησε η λειτουργία του «Εργάνη») μέχρι σήμερα, τον μήνα αυτό. Από την άλλη, το ισοζύγιο του πρώτου 7μήνου του 2020 (Γενάρης - Ιούλης) είναι το χειρότερο «θετικό» ισοζύγιο από το 2014 μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που εμφανίζουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς πολλές θέσεις δεν αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία και «αμείβονται» πολύ χαμηλότερα. Για τους ίδιους λόγους, ούτε τα στοιχεία για το είδος των προσλήψεων (πλήρης, μερική, εκ περιτροπής) αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό: Εγιναν 67.911 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις (306.808 προσλήψεις και 238.897 απολύσεις).

Χαρακτηριστικό είναι πως τον φετινό Ιούλη, στην εστίαση έγιναν 40.118 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι επιπλέον προσλήψεις κινούνταν περίπου στις 15.000. Στα καταλύματα έγιναν 53.206 επιπλέον προσλήψεις (!), όταν τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν περίπου στις 8.000 επιπλέον προσλήψεις.

Για την καταγραφή και μόνο αναφέρουμε ότι ως προς το είδος των προσλήψεων τα ποσοστά πλήρους απασχόλησης ήταν 51,67%, μερικής 39,13% και εκ περιτροπής 9,2%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ