Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας

MotionTeam

Το σχέδιο για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, αυξάνοντας τα ερωτήματα και συντηρώντας την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής και σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα είναι η αναπαραγωγή της ατομικής ευθύνης και η άρνηση του κράτους, ακόμα και τώρα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, υιοθετώντας τα αιτήματα που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες, με βάση την πείρα τους, σωματεία, σύλλογοι και φορείς που σχετίζονται άμεσα με την Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην τοποθέτησή της, ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια μαθητών, καθηγητών και γονιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά το μόνο μέτρο που ανέφερε ήταν η χρήση της μάσκας. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας «σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», όπως είπε. Η απαράδεκτη αυτή στάση της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να κουνά το δάχτυλο πότε στους νέους πότε στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους κ.λπ., έχει στόχο να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και για τα όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον...


Eurokinissi

Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή, δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα μέτρο που να αλλάζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, απουσιάζει το στοιχειώδες, που είναι η απαιτούμενη ενίσχυση των κτιριακών υποδομών, για την αραίωση των μαθητών και τη μείωση του αριθμού τους ανά τάξη, οι προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού καθαριστριών, οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών προκειμένου να καλύπτονται πιθανές ανάγκες που προκύπτουν. Η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά δεν χρηματοδοτεί δέσμη μέτρων που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Μάλιστα, αποκορύφωμα της επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η Ν. Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις για μείωση των μαθητών ανά τάξη, με το επιχείρημα ότι αυτό θα συνεπαγόταν είτε διπλοβάρδια είτε μη επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού (δείχνοντας ξεκάθαρα την άρνησή της να προσλάβει εκπαιδευτικούς) και είπε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. Δείχνοντας πως η κυβέρνηση βλέπει ως κόστος τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 μαθητές» και παρέπεμψε στα ανώτερα όρια του νόμου, που να θυμίσουμε αυτή η κυβέρνηση τα αύξησε μέσα στο καλοκαίρι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 22 στους 25 μαθητές!

Τελικά, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους και τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν τα μαθήματα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1 Σεπτέμβρη και θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιστροφής των εκδρομέων.

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Για τη χρήση μάσκας, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού), στα μέσα μεταφοράς μαθητών και στους εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση στα διαλείμματα ούτε στη γυμναστική.

Η χρήση της είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση χρήσης της από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. «Είναι ένα μέτρο υποχρεωτικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα προβλεφθεί στις διάφορες κανονιστικές πράξεις», είπε η υπουργός σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν ποινές σε περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Για την ασφάλεια της χρήσης της μάσκας από μικρά παιδιά μίλησε στη συνέντευξη και η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα», είπε.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που αλλάζουν καθημερινά, για το από ποια ηλικία θα φοράνε τα παιδιά μάσκα, αποδεικνύουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης και τις αντιφάσεις. Χαρακτηριστικό το ότι τις τελευταίες μέρες γινόταν λόγος για χρήση μάσκας από την ηλικία των 6 ετών, ενώ χτες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι από τα 12 θα φορούν οι μαθητές μάσκα... Οπως και να 'χει, η χρήση μάσκας από μόνη της όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας, αλλά ακόμα χειρότερα να λειτουργεί σαν «ψευδαίσθηση» ασφάλειας, κάτι που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έλεγαν, από την αρχή της πανδημίας, όταν τότε δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προμήθειες από το κράτος... Και το ερώτημα είναι: Πώς η κυβέρνηση λέει ότι 25 και 30 άτομα με μάσκα σε έναν κλειστό χώρο δεν προστατεύονται, ενώ για τα παιδιά μέσα σε μια αίθουσα παρέχει ασφάλεια;

Αλλες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Με μέριμνα της Τοπικής Διοίκησης, θα διατεθούν αντισηπτικά στα σχολεία. Ακόμα θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης. Από την εμπειρία πάντως που υπάρχει από τον περασμένο Μάη, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προμήθειες σε αντισηπτικά ήταν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να φορτώνεται το κόστος στους ίδιους τους γονείς και τους δασκάλους...

Ακόμα, προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων, όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς προαύλια ή με προαύλια τόσο μικρά που ακόμα και 10 παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο...

Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος, οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν θα πραγματοποιούνται, μέχρι νεωτέρας, σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια. Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτίρια καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Οσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Στα εργαστήρια προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού (Η/Υ, μουσικών οργάνων κ.λπ.) μετά από κάθε χρήση.

Επιπλέον, έκανε ισχυρή σύσταση για ατομική χρήση παγουριού.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία και υπάρχει δυνατότητα επέκτασής τους.

Για τις απουσίες

Οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

Αν νοσεί ο μαθητής ή εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή, και αντίστοιχα ο εκπαιδευτικός, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης.

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: Θα κλείνει το τμήμα (όχι το σχολείο) και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος, ενώ θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι η τηλεκπαίδευση για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας θα γίνεται με τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Για άλλες εκπαιδευτικές μονάδες

Για τα Ειδικά Σχολεία προβλέπεται όμοια λειτουργία αλλά όσον αφορά τη χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή και προμετωπίδας κατά περίπτωση. Για τους μαθητές η μάσκα προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου. Στις 5 Οκτώβρη ξεκινά η νέα χρονιά. Η έναρξη θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με μέτρα όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Στις βιβλιοθήκες η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών, καθώς αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Για τα Πανεπιστήμια

Οσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτέμβρη, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, τα ΑΕΙ αποφασίζουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε διά ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, διά ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 άτομα καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα. Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Και στα ΑΕΙ προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ