Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τι όνειρα να κάνεις άνεργος;

Στη Θεσσαλονίκη που μαστίζεται από την ανεργία, μαύρες γιορτές έκαναν και φέτος οι άνεργοι και οι οικογένειές τους. Η καινούρια χρονιά που έρχεται γι' αυτούς κουβαλά μαζί της το άγχος της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, το φάσμα της ανέχειας και εξαθλίωσης. Αλλά και τη διάθεση για αγώνα, για την αλλαγή της κατάστασης. Μια κουβέντα με άνεργους της πόλης αυτό ακριβώς αποδείχνει.

Σε μια ειδική εκδήλωση χτες το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μοίρασε, όπως κάθε χρόνο, δωροεπιταγές σε μακρόχρονα άνεργους εργάτες που επέλεξαν τα σωματεία τους.

Ο καινούριος χρόνος ξεκινά για μας αρνητικά, μας λέει ο Χρήστος Πάππος, άνεργος απολυμένος εργάτης της ποτοποιίας ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. «Είμαστε στο δρόμο μήνες τώρα, απ' το Πάσχα, λόγω της άρνησης του Γεωργιάδη να ανοίξει το εργοστάσιο, γιατί δε θέλει να μας πληρώνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και δε θέλει να συνδικαλιζόμαστε. Η κατάστασή μας είναι τραγική. Ολη η οικογένειά μου έχει αποσταθεροποιηθεί. Ομως, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι που να ξανανοίξει το εργοστάσιο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

«Τι καινούριο χρόνο να σκεφθεί ένας άνεργος;», λέει ο Γιώργος Τσιγκαλίδας, απολυμένος για πάνω από τρεις μήνες από την επιχείρηση «Χατζηγεωργίου», γιατί σαν πρόεδρος του σωματείου καθοδήγησε την απεργία των συναδέλφων του. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο, συμπληρώνει, κι αυτοί που τώρα δουλεύουν αύριο θα είναι άνεργοι. Αν δε βγει ο κόσμος στους δρόμους να φωνάξει, καήκαμε. Μόνο με αγώνα όλων των εργαζομένων μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες».

«Οταν ξαφνικά βρίσκεσαι στο δρόμο χωρίς χρήματα και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ανάγκες της ζωής, δεν μπορείς να κάνεις και όνειρα για τη νέα χρονιά», δηλώνει ο Χρήστος Δρέλιας, άνεργος κι αυτός του ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. «Από εδώ και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι με το σωματείο και τον αγώνα μας μπορεί να εξαναγκάσουμε τον εργοδότη να επαναπροσλάβει τους άνεργους συναδέλφους. Χωρίς εργασία, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ασφάλεια, ούτε προοπτική».

«Εχω δυο μήνες άνεργος, που σημαίνει «μαύρα χάλια», δηλώνει ο οικοδόμος Γιώργος Σιβρίδης. «Δε βλέπω καθόλου θετικά τα πράγματα για τον καινούριο χρόνο, με τόση ανεργία που καθημερινά αυξάνεται. Χρειάζεται από την εργατική τάξη επίμονη πάλη για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ