Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά σε όλη τη χώρα

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους συμμετέχοντες (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κ.ά.), συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΝΚΕ - «Οδηγητή», μέσα στο καλοκαίρι, σε πόλεις ανά την Ελλάδα, μεταφέροντας το σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή».

Στη Σπάρτη

Στο Πάρκο της Ευαγγελίστριας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή, στη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο που είχαν φτιάξει με κέφι και μεράκι μαθητές από την ΟΒ Σκάλας της ΚΝΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ δέσποζαν δύο ταμπλό που καλούσαν: «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του» και «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες», τα οποία τράβηξαν την προσοχή των επισκεπτών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η περίοδος της πανδημίας πρέπει να γίνει μάθημα σε εμάς τους ίδιους, γιατί αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες μπορούν να γίνονται ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες και εμείς πρέπει να δείχνουμε την ικανότητα να αντέχουμε, να προσαρμόζουμε τη δράση μας χωρίς να κάνουμε πίσω, χωρίς να χάνουμε το κύριο, το σκοπό μας. Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτή την περίοδο για να καλύψει τα σοβαρά κενά στη δημόσια Υγεία και να πάρει μέτρα, γιατί είναι αντίθετο με την πολιτική της, με την πολιτική της ΕΕ». Επισήμανε ακόμα ότι «ο λαός, η νεολαία έχουν ανάγκη από μια αντιπολίτευση που να μπορεί να κερδίζει ανάσες ανακούφισης για τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μια τέτοια αντιπολίτευση μόνο αν σηκώνει ψηλά τη σημαία της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».

Στη Λευκάδα

Λευκάδα
Λευκάδα
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν και το κεντρικό φεστιβαλικό ραντεβού της Λευκάδας, στο πάρκο παραλίας της πόλης.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μετά το καλωσόρισμα από την Βιβή Σταματέλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό δρώμενο με τίτλο «I can't breathe» και στη συνέχεια η κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της Οργάνωσης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με αφιέρωμα στη ροκ μουσική από το τοπικό νεανικό μουσικό σχήμα Trolling Tones, που παρουσίασε γνωστά ροκ τραγούδια αλλά και δικές του συνθέσεις.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Τήνο

Την Παρασκευή το 46ο Φεστιβάλ πέρασε και από την Τήνο, με σκοπό να συζητηθούν όλες οι πλευρές των εξελίξεων, να μεταφέρει αισιοδοξία, αντοχή και ορμή για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε: Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού του Μάρκου Παλαμάρη από την Μαρίνα Ρούσσου, ομιλία από τον Αλέκο Ελευθερίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και μουσικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Στο χώρο λειτούργησαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με πολλές νέες και παλιότερες εκδόσεις, και καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Η γωνιά του ήρωα», όπου οι μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ ζωγράφισαν τους σύγχρονους ήρωες της κοινωνίας.

Στη Ρόδο

Τήνος
Τήνος
Με ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, με σύνθημα «Βάζουμε γκολ στο ρατσισμό», συνεχίστηκε την περασμένη βδομάδα η προφεστιβαλική δραστηριότητα στο νησί της Ρόδου. Το τουρνουά, που έγινε στη Σορωνή, αγκαλιάστηκε από μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους, που έδωσαν το δικό τους μήνυμα από το γήπεδο.

Στην αρχή της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι σήμερα, εν μέσω της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βιώνει η νεολαία της χώρας μας, δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα με τη νεολαία και το λαό καμίας άλλης χώρας. Αντίθετα, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, όνειρα και ελπίδα για μια νέα κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και ρατσισμό.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο 29 Αυγούστου, στο πάρκο «Θέρμαι», όπου θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ στο νησί, με ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και συναυλία από τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τους ντόπιους μουσικούς Νεκτάριο Τσαταλιό και Δημήτρη Βασιλαρά.

Στη Σάμο

Στην τελική ευθεία για το 46ο Φεστιβάλ είναι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και στη Σάμο. Οι εκδηλώσεις του θα γίνουν την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου στο Βαθύ, από τις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τουρνουά σκάκι, με τη συμβολή του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου «Μέλισσος». Χαιρετισμό από το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ. Ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους «Υπερταξικούς». Λαϊκό πρόγραμμα με τον Κυριάκο Μαυρίκη και την ορχήστρα του. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή» και έκθεση με θέμα το Προσφυγικό.

Στο Λασίθι

Σπάρτη
Σπάρτη
Το ταξίδι του 46ου Φεστιβάλ ξεκίνησε και στον νομό Λασιθίου, στην Κρήτη. Πρώτος σταθμός ήταν η Ιεράπετρα την περασμένη Κυριακή, όπου παρουσιάστηκε αφιέρωμα στην ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Νίκου Καββαδία, συναυλία από τους «Φέρ' το Φόκο» και ομιλία από τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον νομό προγραμματίζεται να συνεχιστούν, με επόμενους σταθμούς τη Σητεία στις 11 Σεπτέμβρη και τον Αγιο Νικόλαο στις 12 Σεπτέμβη, όπου οι εκδηλώσεις θα γίνουν στη Λίμνη και θα περιλαμβάνουν: Hip Hop συναυλία από τον MGKS. Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Κρήτης της Οργάνωσης. Λαϊκό πρόγραμμα.

Στην Πύργο

To Σάββατο 29 Αυγούστου θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ στον Πύργο. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλία από νεανικό συγκρότημα με τους Νίκο Ηλιόπουλο και Γιώργο Νικολόπουλο. Ομιλία από την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με τους Banda Morena. Αφιέρωμα στο λαϊκό - ρεμπέτικο τραγούδι με τον Μάριο και την Μαρίνα.

Ρόδος
Ρόδος
Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέμματα για το σοσιαλισμό» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στην Ηλεία, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 στο Πελόπιο, στο χώρο του Λυκείου, με ώρα έναρξης στις 6.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ