Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Οι καταστροφές «φωνάζουν» για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα

«Οι καταστροφές από πλημμύρες στη Θάσο "φωνάζουν" για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και του δήμου Θάσου».

Τα παραπάνω τονίζει το ΚΚΕ στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών, για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θάσο στις 20 Αυγούστου. Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, αναφέρει:

«Σκηνές παρόμοιες με αυτές του περασμένου Νοέμβρη εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2020 στα Λιμενάρια της Θάσου, τα οποία και επλήγησαν για μια ακόμα φορά από δυνατή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι του οικισμού να μετατραπούν σε ποτάμι και να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα, να παρασυρθούν οχήματα και να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απάντληση υδάτων σε πάνω από 10 περιπτώσεις.

Η αναστάτωση των κατοίκων είναι - δικαιολογημένα - μεγάλη, καθώς για μια ακόμα φορά διαπίστωσαν πως είναι απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Μάλιστα, δεν έλειψαν ακόμα και οι κίνδυνοι για απώλειες ζωών, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού χρειάστηκε να παρέμβει έγκαιρα σε μια περίπτωση στην περιοχή Σκάλας Μαριών - όταν τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους που ακινητοποιήθηκε στον επαρχιακό δρόμο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.

(...) Οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

  • Για να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες ώστε να αποζημιωθεί στο 100% το σύνολο των πληγέντων.
  • Ωστε οι πληγέντες να απαλλαχθούν από τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, τα δημοτικά τέλη, αλλά και να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στο νησί της Θάσου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοί της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ