Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους για έρευνα

ΜΟΣΧΑ.--

Το Κρεμλίνο, μέχρι στιγμής, δεν βλέπει λόγους να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον αντιπολιτευόμενο Ρώσο «μπλόγκερ» Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου και οι Γερμανοί γιατροί θεωρούν ότι δηλητηριάστηκε. Θυμίζουμε ότι προχτές η καγκελάριος και ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας έσπευσαν να ζητήσουν από τη Ρωσία διαφανή έρευνα, ενώ το γαλλικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε χτες «εγκληματική πράξη».

«Αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί η ουσία, τι προκάλεσε την κατάστασή του» ώστε «να υπάρχουν λόγοι για έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε τι προκάλεσε την πτώση της χολινεστεράσης. Και ούτε οι γιατροί μας ούτε οι Γερμανοί είναι σε θέση να πουν μέχρι στιγμής γιατί συνέβη αυτό», συνέχισε.

Οι πρώτες εξετάσεις Ρώσων και Γερμανών δείχνουν μια ουσία από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η δηλητηρίαση είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες και αν οι Γερμανοί γιατροί προσδιορίσουν την αιτία «η Ρωσία θα είναι ευγνώμων» και θα ξεκινήσει έρευνα.

Αργότερα, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλή), Βιτσισλάβ Βολόντιν, συνέδεσε τις σχετικές εξελίξεις με αυτές στη Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον δυτικών δυνάμεων για τον Ναβάλνι «μάς υποχρεώνει να δούμε την κατάσταση αυτή διαφορετικά». Και πρόσθεσε: «Μήπως είναι προβοκάτσια εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο να διατυπώσει νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας; Προκαλεί εντύπωση το ότι αυτό συνέβη μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όταν άρχισε η άσκηση πιέσεων κατά της Ρωσίας από το εξωτερικό, ώστε η χώρα μας να μη σταθεί εμπόδιο στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας».

Δηλώσεις έκανε πάντως και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που είπε ότι «η οικογένεια του Ναβάλνι και ο ρωσικός λαός αξίζουν να δουν μια πλήρη και διαφανή έρευνα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ