Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ - ΑΕΚ
«Πληρώσαμε τις λάθος επιλογές»

Ο Βασίλης Πλίκας μιλά εφ' όλης της ύλης για το τέλμα της Ενωσης

«Δε φταίει ο Γκάετς για την πτώση της ΑΕΚ», τονίζει ο Πλίκας

Sportidea

«Δε φταίει ο Γκάετς για την πτώση της ΑΕΚ», τονίζει ο Πλίκας
«Σπασμένο καράβι» σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, μας θύμισε η ΑΕΚ τη χρονιά που μας πέρασε, καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού της στους κόλπους της Α1 ανδρών. Η αγωνιστική περίοδος, μέχρι την ολοκλήρωση του Α` γύρου του πρωταθλήματος, ήταν μια από τις χειρότερες στα χρονικά του ιστορικού συλλόγου. Ακόμα και ο «κυβερνήτης» του, ο χρυσός Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Γκάετς, εγκατέλειψε το «πλοίο», αφού δεν κατάφερε να χτίσει το ισχυρό κιτρινόμαυρο «οικοδόμημα» που ο ίδιος ήθελε. Από δω και πέρα, τη χρονιά, δηλαδή, που μόλις ...ανατέλλει, η ΑΕΚ θα κληθεί να ξεφύγει από το αγωνιστικό τέλμα και να βγάλει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της παραμονής της στη μεγαλύτερη κατηγορία της χώρας. Συμπαραστάτης της αναμένεται να είναι ο τεχνικός της, ο κόσμος της, αλλά και η ελπίδα ότι θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα και να βρει ξανά το καλό της πρόσωπο. Αυτή, άλλωστε, η ελπίδα εξακολουθεί να μένει ζωντανή, αφού έχει βρει καταφύγιο στη σκέψη αρκετών «κιτρινόμαυρων» παιχτών. Ενας από αυτούς που πιστεύουν ότι ο «Δικέφαλος» της Αθήνας πρέπει και μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και να κυνηγήσει τους στόχους του, είναι ο πασαδόρος της ομάδας της Φιλαδέλφειας, Βασίλης Πλίκας. Σήμερα, ο «Ρ» φιλοξενεί τη συνέντευξη του νεαρού και πολλά υποσχόμενου αθλητή.

Πολλά τα προβλήματα

Ο νεαρός Πλίκας επί το έργον

Sportidea

Ο νεαρός Πλίκας επί το έργον
- Βασίλη, θα ήθελα κατ' αρχήν να μας πεις πού πιστεύεις ότι οφείλεται η αγωνιστική πτώση που παρουσίασε η ΑΕΚ, τη χρονιά που πέρασε.

- Είναι μια σειρά γεγονότων, που οδήγησε την ΑΕΚ σ' αυτήν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται. Βασικά, πιστεύω ότι το καλοκαίρι έγιναν άσχημες επιλογές και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Τόσο αγωνιστικά, όσο οργανωτικά και οικονομικά. Σημαντικό, επίσης, ρόλο έπαιξαν οι τιμωρίες και οι ελλείψεις που προκαλούσαν μικροαδιέξοδα.

- Μήπως ο πρώην τεχνικός της ομάδας σου, ο Ζόραν Γκάετς, αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάδειξη του καλού αγωνιστικού προσώπου της «Ενωσης»;

- Οχι, δεν έφταιγε ο Γκάετς. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη διοίκηση και τα αγωνιστικά.

- Εννοείς, δηλαδή, ότι η διοίκηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σωστά στον οικονομικό τομέα, έναντι των παιχτών;

- Τα προβλήματα ήταν πολλά. Νομίζω ότι οι λάθος επιλογές του καλοκαιριού έφεραν πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Θεωρώ ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.

- Είχες πει στο παρελθόν ότι η ΑΕΚ μπορεί να αναγεννηθεί από τις «στάχτες» της. Ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να μεταμορφωθεί η ομάδα σου προς το καλύτερο;

- Οτι πρέπει να γίνουν αλλαγές, είναι σίγουρο. Κατά κάποιο τρόπο, η πορεία της ομάδας μου έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Δε γνωρίζω ποιες αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πιστεύω πως το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ αξίζει να βρίσκεται σ' αυτήν τη θέση.

Οι στόχοι παραμένουν

- Βασίλη, ποιοι είναι οι στόχοι του «Δικεφάλου» από δω και στο εξής; Μπορεί να ονειρευτεί την αναρρίχηση σε κάποιες υψηλές θέσεις, ή ο αυτοσκοπός του είναι η παραμονή στην κατηγορία;

- Από αυτήν τη θέση στην οποία βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι καλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία. Βέβαια, αυτό είναι κάτι δύσκολο, όμως θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

- Ας μιλήσουμε τώρα για τη νεολαία. Πιστεύεις ότι αξίζει ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με το βόλεϊ;

- Γενικά, ο αθλητισμός είναι καλός. Προτιμώ τον αθλητισμό από τον πρωταθλητισμό, γιατί είναι πιο υγιεινός. Στον πρωταθλητισμό είναι επώδυνο για έναν άνθρωπο να προπονείται επίπονα καθημερινά 5-6 ώρες. Ο αθλητισμός και το βόλεϊ προσφέρουν συγκινήσεις, εμπειρίες, όχι μόνον αγωνιστικές, αλλά και σημαντικές για τη ζωή των ανθρώπων. Γι' αυτό, αν οι νέοι έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να ασχοληθούν, να το κάνουν. Αυτό που πιστεύω, πάντως, είναι ότι όποιος ξεκινήσει τον αθλητισμό, δεν πρέπει να σκέφτεται τα λεφτά.

- Πιστεύεις ότι η πολιτεία δίνει το παρόν ή η παρουσία της δεν είναι τόσο δυναμική, όσο θα 'πρεπε;

- Σίγουρα, δεν είμαστε 100% πλήρεις και δεν ξέρω αν υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι που θα μάθουν τα παιδιά αθλητισμό. Στην Ελλάδα κάποιο παιδί θα πρέπει να είναι τυχερό για να αναδειχτεί. Δυστυχώς, στη χώρα μας, πολλά ταλέντα χάνονται.

- Γυρνώντας σελίδα, ας μιλήσουμε για την εθνική ομάδα των ανδρών. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι δυνατότητες αυτής της ομάδας και γιατί, ενώ οι μονάδες της είναι πολύ καλές, η διάκριση έρχεται δύσκολα;

- Κατ' αρχήν, η εθνική έχει πολύ καλό υλικό. Η επιτυχία είναι κάτι που το θέλουν όλοι. Απλώς, οι μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου βόλεϊ είναι μισό σκαλοπάτι παραπάνω. Οι παίχτες αυτών των ομάδων είναι χρόνια μαζί. Οπως οι Γιουγκοσλάβοι. Οι παίχτες της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν μαζί από την εφήβων και συνέχισαν στην ανδρών. Εδώ δε γίνεται αυτό. Ισως, όμως, λείπει από την εθνική μας και η ψυχολογία του νικητή, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες ομάδες. Πάντως, γίνεται προσπάθεια. Οσον αφορά στη διάκριση, το «κυνήγι» της πιστεύω ότι θα ξεκινήσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

- Υπάρχει κάποιο μήνυμα - ευχή, που θέλεις να στείλεις, για το 2002;

- Θέλω όλος ο κόσμος να είναι υγιής και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Πάνω απ' όλα, όμως, εύχομαι να υπάρξει ειρήνη.


Μ. ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ