Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ - ΚΔΑΠ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο για τον αποκλεισμό αλλά και τις ελλείψεις

Με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε αδιέξοδο και ανασφάλεια, με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας, ανοίγουν την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και όλες οι αντίστοιχες δομές για παιδιά με αναπηρία.

Ο μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων που θα μείνουν εκτός, σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία παιδιών και δασκάλων που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Οι εγγραφές των παιδιών στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ξεκίνησαν μέσω του ΕΣΠΑ, με τις αιτήσεις φέτος πανελλαδικά να είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έγινε χωρίς την ανάλογη πρόβλεψη από την κυβέρνηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός αυτών των δομών, αφού το αντίστοιχο κονδύλι που διατίθεται δεν αυξήθηκε ανάλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ελλείψει ανάλογων θέσεων, να μείνουν εκτός δομών και παιδιά που οι γονείς τους έχουν λάβει voucher (κάρτα εγγραφής). Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο αυξάνονται τα κονδύλια του προγράμματος που διοχετεύονται σε ιδιωτικές δομές.

Και μπορεί το υπουργείο Εργασίας να πανηγυρίζει ότι θα καλύψει «περισσότερες θέσεις από κάθε άλλη χρονιά», ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί χιλιάδες οικογένειες, προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων» των προγραμμάτων και να πάρουν το voucher που καλύπτει το κόστος των τροφείων, πρέπει αφενός να μην «κοπούν» από τους όρους και τις προϋποθέσεις, αφετέρου να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους.

Εκτός 65.000 παιδιά από τα ΚΔΑΠ

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό περίπου 65.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ βρίσκονται χιλιάδες γονείς. Τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε μια σειρά από δήμους προσφέρουν δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και λειτουργούν τις απογευματινές ώρες. Φέτος, οι αιτήσεις μητέρων για μια θέση στα ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, από 73.937 την περσινή χρονιά οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 127.476. Ετσι, μητέρες που όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά συγκέντρωσαν υψηλή μοριοδότηση λόγω χαμηλού εισοδήματος, επειδή είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, δεν έλαβαν ένα από τα περιορισμένα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους στις δομές. Οπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό γονείς που «δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται». Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 31/8, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο μάσκα...

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το μόνο που επισημάνθηκε από την κυβέρνηση είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, φαίνεται πως αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση, όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Το πρόβλημα της μη κάλυψης όλων των αναγκών των βρεφών, νηπίων και παιδιών όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται χρόνο με το χρόνο, γιατί οι κυβερνήσεις θεωρούν κόστος τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού, τη γενναία κρατική χρηματοδότηση και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Τα παιδιά και οι ζωτικές τους ανάγκες αντιμετωπίζονται ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ