Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
«Ψηλά στην ατζέντα» οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία και την Κίνα αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης την Παρασκευή.

Ως προς τη Ρωσία τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος, παρά τις αντιπαραθέσεις για την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κ.ά.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «είναι ένας γεωστρατηγικός παράγοντας» σε «πολλά διεθνή ζητήματα», όπως η Συρία και η Λιβύη. «Φυσικά, στόχος μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις. Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με μακρά ιστορία και μεγάλη κουλτούρα», είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς «διευθύνεται από οικονομικούς παράγοντες από τη Ρωσία και την Ευρώπη», αλλά θα επιδιωχθεί να συνεχιστεί η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Επίσης, εξέφρασε την εναντίωση της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ στις εξωεδαφικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Για την Κίνα σημείωσε πως «έχουμε μεγάλα σχέδια για τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ» και αναφέρθηκε στην πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Κίνας στη Λειψία, η οποία δεν μπορεί να συμβεί τώρα λόγω της πανδημίας, αλλά τα θέματα παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Η Μέρκελ πρωτίστως βλέπει «την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενότερα στον τομέα της προστασίας του κλίματος». Επίσης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας. Επίσης, αναζητούνται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης στην «πολιτική τρίτων χωρών», για παράδειγμα «σχετικά με τη δέσμευση της Ευρώπης και της Κίνας στην Αφρική (...) Πρέπει επίσης να συζητάμε για θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Χτες, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με θέμα «την κατάσταση στη Λευκορωσία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και την Κίνα». Ο Μισέλ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να βγει από τις σημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα (...) να ενδυναμώσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή για να προωθήσει τις αξίες και τα συμφέροντά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ