Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλει την «κλοπή» συριακού πετρελαίου από ΗΠΑ - Κούρδους

Αντιδράσεις για τη συμφωνία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» με την αμερικανική πετρελαϊκή «Delta Crescent»

Από τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τη συμφωνία Κούρδων της Συρίας με αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, υποστηρίζοντας πως συνιστά σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και λειτουργεί ως προκάλυμμα της παράνομης πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, με στόχο μεταξύ άλλων «την υπονόμευση των προσπαθειών της Δαμασκού για ειρήνη».

Αφορμή για τη συρο-ρωσική αντίδραση κατά των Κούρδων διοικητών των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) έδωσε η συμφωνία που έκλεισαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent», με τις ευλογίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και της κυβέρνησης Τραμπ.

Τότε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει τη συμφωνία τονίζοντας πως πρόκειται για «συμφωνία ανάμεσα σε κλέφτες που κλέβουν και κλέφτες που αγοράζουν», η οποία συνιστά «επίθεση στη συριακή κυριαρχία». Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται επίσης «η εχθρική αμερικανική προσέγγιση στη Συρία: Η κλοπή του πλούτου του συριακού λαού και η παρεμπόδιση των προσπαθειών του κράτους για την ανοικοδόμηση».

Νέα ισραηλινή επίθεση

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το «παιχνίδι με τη φωτιά» από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στη Συρία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του συριακού στρατού. Πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών από το Ιράκ που είναι πιστές στο Ιράν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι 7 απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της πόλης Μαγιαντίν και άλλοι 9 νότια της Αμπού Καμάλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Συρία «με πολιτικά μέσα, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε μάλιστα τον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» στη Γενεύη «πολύ επιτυχημένο και χρήσιμο», αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς και πότε θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ