Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ανακάλυψε ... παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη συστηματική παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων από χώρες που στηρίζουν τις δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη διαπίστωσε η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για την κατάσταση στη χώρα.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης παρατήρησε ότι πλέον βρίσκεται σε «αποφασιστικό σημείο καμπής» το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» σε δράση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κυλήσει η χώρα σε «νέα βάθη διάλυσης και χάους». Οι ευθύνες όμως της «διεθνούς κοινότητας» για τη σημερινή κατάσταση στη Λιβύη είναι εξόφθαλμες, και γι' αυτό οι εκκλήσεις του ΟΗΕ ισοδυναμούν με κηρύγματα υποκρισίας, αν δεν στρώνουν το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κάτω από το μανδύα του.

Είναι ενδεικτικό ότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ άφησε αιχμές κυρίως σε βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» παραμένει δραστήρια και συμμετέχει στην υποστήριξη του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού», του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με μισθοφόρους και όπλα. Αντίθετα, δεν φάνηκε να αναφέρεται συγκεκριμένα στη συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία. Σε άλλο σημείο προέβλεψε ότι «η παρουσία σε μεγάλη κλίμακα μισθοφόρων και ξένων πρακτόρων περιπλέκει (...) τις πιθανότητες μελλοντικής επίλυσης» της σύρραξης.

Νωρίτερα, ο ειδικός επιθεωρητής το Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε νέα έκθεση που επικρίνει την Τουρκία για τη μεταφορά άνω των 5.000 μισθοφόρων, κυρίως από τη Συρία, τονίζοντας πως λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας και γενικεύει τη δυσαρέσκεια των Λίβυων πολιτών για τη γενικότερη κατάσταση στην Τρίπολη. Ανησυχεί επίσης για την «αυξημένη παρουσία Ρώσων μισθοφόρων». Αναφέρει τέλος την εκτίμηση της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (Africom) για τους Σύρους μισθοφόρους που - όπως τονίζει - προωθεί στη Λιβύη η τουρκική μισθοφορική εταιρεία «Sadat»: «Απειροι, αμόρφωτοι, με μοναδικό κίνητρο έναν σχετικά υψηλό μισθό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ