Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Διμερείς συμφωνίες με Ιορδανία, Κίνα και Ισραήλ

Το γεγονός ότι βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και του Πολιτισμού, την οποία προωθεί η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, μετατρέποντας κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ως ειδικός αγορητής του Κόμματος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνει τρεις διμερείς συμφωνίες: Ελλάδας - Ιορδανίας «για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης κυριότητας ή ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών ή πολιτιστικής περιουσίας και την προώθηση της αποκατάστασής τους», Ελλάδας - Κίνας «για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής» μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, και Ελλάδας - Ισραήλ, που αφορά επίσης την κινηματογραφική συμπαραγωγή.

Οι τρεις συμφωνίες ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Οσον αφορά την πρώτη συμφωνία, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως «θεωρούμε όντως ότι τέτοιες διμερείς συμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της παράνομης διακίνησης ακίνητων ή κινητών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς ή έργων τέχνης, όχι όμως και να την εξαλείψουν», δεν αρκούν δηλαδή από μόνες τους, «γιατί οι αιτίες βρίσκονται στην εμπορευματοποίηση όλων των σφαιρών της κοινωνικής δραστηριότητας, που μετατρέπει κάθε αξία χρήσης σε εμπορευματική αξία με στόχο το κέρδος». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει και η πρόσφατη και η παλιότερη ιστορία, που έχει δείξει ότι οι αρχαιότητες αποτελούν προϊόντα κλοπής, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και λεηλασίας σε εμπόλεμες ζώνες ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Με βάση λοιπόν αυτές τις επισημάνσεις και χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τη συνολική επίλυση αυτού του προβλήματος, θα ψηφίσουμε θετικά τη συμφωνία».

Σε σχέση με τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κίνα, o Μ. Συντυχάκης είπε ότι «αφορούν τον οπτικοακουστικό τομέα για συμπαραγωγές κυρίως στον κινηματογράφο, με στόχο όπως αναφέρεται την οικονομική ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και των δύο μερών. Βέβαια, αυτές οι δύο συμφωνίες εστιάζουν αποκλειστικά στην οικονομική σημασία που έχει η κινηματογραφική βιομηχανία και γενικότερα η βιομηχανία του οπτικοακουστικού. Μας προξενεί εντύπωση, βέβαια, το γεγονός ότι σε αυτές τις δύο συμβάσεις η πολιτιστική - να το πω έτσι - διάσταση λείπει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εξελίξεις στο χώρο του κινηματογράφου (2018-06-02 00:00:00.0)
Καταργείται στην πράξη (2013-05-18 00:00:00.0)
Μονοπωλιακού κινηματογράφου υπερκέρδη (2009-10-03 00:00:00.0)
«Επιχειρηματικός πολιτισμός» προ των πυλών (2004-11-21 00:00:00.0)
«Ενταφιάζονται» οι εθνικές κινηματογραφίες (2004-03-21 00:00:00.0)
Αντιδραστική αξιακή «πλατφόρμα» (2004-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ