Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
«Σήμα κινδύνου» για το επικουρικό

Μυστική κρατείται μελέτη για το επικουρικό από τον διοικητή του ΙΚΑ, αντιασφαλιστικές κυβερνητικές πιέσεις

«Σφίγγα» ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Ιδρύματος, σε ερωτήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της προχτεσινής συνάντησής του, με το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο ΟΟΣΑ στο μεταξύ εντείνει τις πιέσεις για κατεδάφιση του «γενναιόδωρου» - όπως χαρακτηρίζει - ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ενώ η κυβέρνηση έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις σχετικές κατευθύνσεις, μεταθέτει για λόγους πολιτικού κόστους την υλοποίησή τους για μετά τις εκλογές. Στα πλαίσια αυτά, η άρνηση για μια ακόμα φορά του Μ. Νεκτάριου να δώσει στα μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος τη μελέτη ιδιωτικής εταιρίας για τις επικουρικές συντάξεις, εντείνει τις ανησυχίες.

«Η αντικατάσταση της κατώτατης σύνταξης, με ένα εισόδημα που να βασίζεται στην εξέταση των ίδιων πόρων των συνταξιούχων» είναι ένα από τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Επίσης, προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και στα 70 χρόνια, τη «σύσφιξη» των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης, «ιδίως των βαρέων και ανθυγιεινών», αλλά και τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τους μισθούς όλου του εργάσιμου βίου. Τέλος, την κατάργηση ουσιαστικά των επικουρικών συντάξεων, με την «ενοποίηση κύριων και επικουρικών ταμείων και των παροχών τους»! Ο Μ. Νεκτάριος έχει αλλεπάλληλα δηλώσει τη συμφωνία του με αυτές τις... προτάσεις, όμως χτες χαρακτήρισε τη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ εθιμοτυπική.

Να σημειώσουμε πως η αγγλική εταιρία «Goverment Actuary Department» είχε αναλάβει να καταρτίσει μελέτη για το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ. Η μελέτη έχει παραδοθεί από τον περασμένο Ιούνη. Ο διοικητής του ΙΚΑ αρνήθηκε να τη δώσει και πάλι χτες, με το πρόσχημα ότι έχει δώσει κάποια ερωτήματα στην εταιρία που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη.

Ο Θ. Κακαβάς, μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, μας δήλωσε σχετικά: «Το γεγονός ότι δε δίνεται η μελέτη για τα επικουρικά Ταμεία, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που μιλάνε για ενοποίηση κύριων και επικουρικών Ταμείων, δημιουργεί ανησυχίες. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για "γενναιόδωρο" ασφαλιστικό σύστημα, ζητώντας περικοπές, κατάργηση δικαιωμάτων, κάτι που προτείνει άλλωστε και η κυβέρνηση. Είναι γνωστές οι εκθέσεις Σπράου - Τήνιου, δηλώσεις Σημίτη κλπ. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Πιστεύω πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον σε αυτές τις συνθήκες να απαιτήσει από κυβέρνηση και κόμματα να πάρουν θέση τώρα ξεκάθαρη. Να γνωρίζει ο εργαζόμενος και όχι να έρχονται μετά τις εκλογές και να "ανακαλύπτουν" την ανάγκη περικοπών στις συντάξεις και "μεταρρυθμίσεων" διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης».

Νέα σύμβαση - «δώρο»

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΙΚΑ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υπογραφή σύμβασης για εκπαίδευση του προσωπικού του ΙΚΑ σε νέα συστήματα μηχανογράφησης, ύψους 472 εκατ. δρχ., με ανάθεση στην «ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ» του ομίλου Κόκκαλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ