Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
Ενα χρόνο μετά το μεγάλο ταξίδι είναι ακόμα «Συντροφιά» μας...
  • Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το χαμό του αγαπημένου μουσικού
  • Σήμερα στις 8.30 μ.μ. η συναυλία - αφιέρωμα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, «έφυγε» αναπάντεχα ο αγαπημένος μουσικός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αφησε πίσω του, παρακαταθήκη, τη μουσική και τα τραγούδια του, που τόσο αγαπήθηκαν και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν σε όλες τις μικρές και τις μεγάλες μας στιγμές.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοέμβρη 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική. Μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983, οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, αυτό μετονομάζεται σε «Τερμίτες». Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτη και ερμηνευτή και ακολούθησαν διάφορες δουλειές.

Ο εγγονός του εκτελεσμένου, τον Απρίλη του 1948, Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έδινε δυναμικό «παρών» και στο κίνημα, με όπλο του τη μουσική του, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα». Αξέχαστες στη μνήμη όλων θα μείνουν οι εμφανίσεις του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. «Ταιριάζουν τα χνότα μας με την ΚΝΕ», δήλωνε το 1996 μιλώντας για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ. Σε διάφορες εκλογικές μάχες δήλωνε τη στήριξή του στο ΚΚΕ, ενώ το 2006 είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αθήνας με το συνδυασμό του ΚΚΕ «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Στη διάρκεια της πολύχρονης καλλιτεχνικής του διαδρομής συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες.

Σήμερα η συναυλία - γιορτή στη μνήμη του

Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα προς τιμήν του στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι Παυλίνα Βουλγαράκη, Γιάννης Κότσιρας, Νίκος Πορτοκάλογλου και Διονύσης Τσακνής θα μοιραστούν με τον κόσμο στιγμές από την κοινή τους διαδρομή στη μουσική αλλά και τραγούδια του Λαυρέντη που όλοι αγαπάμε. Μαζί τους επί σκηνής οι φίλοι μουσικοί Νίκος Καλαντζάκος (πλήκτρα), Ακης Αμπράζης (μπάσο), Steve Tesser (κιθάρα), Ακης Γαβαλάς (τύμπανα) και Ηλίας Λαμπρόπουλος (βιολί, τρομπέτα, κλαρίνο, μπουζούκι).

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα για τη συναυλία, «σα να έζησε τη ζωή του με μια ανάσα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κι όταν ήρθε η ώρα "έφυγε" σιωπηλά, προδομένος από την καρδιά του, όχι όμως από τους ανθρώπους που αγάπησε, την οικογένεια και τους φίλους του. Και οι φίλοι μαζεύονται γιατί κανείς δεν πεθαίνει όταν η μνήμη μένει ζωντανή. Η πρώτη παρέα δίνει ραντεβού ακριβώς έναν χρόνο μετά το "αντίο" στον Λαυρέντη. Και αυτή είναι μια συναυλία - γιορτή στη μνήμη του, μια συναυλία - τιμή στον φίλο Λαυρέντη και στα τραγούδια του».

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων στο megaron.gr, 210.7282.333, στα ταμεία του Μεγάρου και σε όλα τα καταστήματα «Public».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ