Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να πάρει τέλος το αίσχος στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών

Παρέμβαση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του Κόμματος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής

Να πάρει άμεσα τέλος το αίσχος των συνθηκών ζωής στα ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών), η μακροχρόνια κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, ακόμη και ανηλίκων, στο όνομα της λεγόμενης «προστατευτικής» κράτησης, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, ζήτησε χτες η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Επιπλέον, ζήτησε να σταματήσουν μια σειρά από παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιστροφής, όπως και το ότι στις απελάσεις περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία έχουν ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία ή, ακόμη χειρότερα, και πρόσωπα στα οποία έχει δοθεί ραντεβού για κατάθεση δικαιολογητικών για παροχή άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Η Μ. Κομνηνάκα μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Τάξης - Δικαιοσύνης της Βουλής, που είχε θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση της ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για τις επιστροφές αλλοδαπών το 2019.

Αναφερόμενη στη σχετική έκθεση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «γίνεται ακόμα κριτική και στη νομοθεσία τόσο την εθνική όσο και της ΕΕ, που, όσο οξύνεται το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσο καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, γενικεύει τη λεγόμενη διοικητική κράτηση, η οποία με βάση το ν. 4636/2019 που ψήφισε η ΝΔ, μπορεί πλέον να φτάσει και τους 36 μήνες. Και αυτό γίνεται τη στιγμή που, με βάση τα στοιχεία τόσο της ΕΕ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι απελάσεις που τελικά πραγματοποιούνται δεν αφορούν πολίτες χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μεγάλες αφίξεις των τελευταίων ετών, δηλαδή χωρών που έχουν ματώσει από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή που σπαράσσονται από, συχνά, υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις κ.λπ.». Πρόσθεσε δε πως «οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις του ΣτΠ, που έχει και την ιδιότητα του εθνικού φορέα και του μηχανισμού εξωτερικού ελέγχου των διαδικασιών "επιστροφής" (όπως βαφτίστηκαν οι απελάσεις από την ΕΕ για να ακούγονται πιο εύηχα), ώστε να τηρείται ακόμη και αυτή η αντιδραστική, κατά τη γνώμη μας, νομοθεσία και να προστατεύονται στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι χρήσιμες και θα πρέπει να γίνουν και στην πράξη σεβαστές από το κράτος».

Υπογράμμισε δε πως «η μεγάλη εικόνα που το ΚΚΕ καλεί το λαό να δει και να βάλει στο στόχαστρο με την πάλη του είναι το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που γεννά ανταγωνισμούς, πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση, μαζική προσφυγιά και μετανάστευση. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμμαχίες, που είναι υπεύθυνες για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων, έρχονται στη συνέχεια και παίρνουν μέτρα καταστολής στα σύνορα, καταπάτησης του διεθνούς δικαίου που αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους και στα ανταλλάγματα που συμφωνούν».

Καταλήγοντας ανέφερε πως το ΚΚΕ τόσο μέσα στη Βουλή όσο και κυρίως μέσα στον ελληνικό λαό θα συνεχίσει να παλεύει για να πάρει τέλος αυτή η βαρβαρότητα σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων. Για να κλείσουν όλα τα hot spots, να καταργηθούν η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου για να αρθεί ο απαράδεκτος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, στις χώρες προορισμού τους. Για να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού από την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με πλήρη πρόσβαση στην Υγεία και Εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στέγαση, την εργασία, την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία και Εκπαίδευση, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ