Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Κατασχέσεις και εκβιασμοί για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Σταθερά αντιμέτωπα με τη φοροληστεία, με τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού βρίσκονται εκατομμύρια εργαζόμενοι, καθώς περίπου 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά, βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 5μηνο Γενάρη - Μάη του 2020, παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό καταγράφονται στα 2,37 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.272.431.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1.740.507 εκατομμύριο.

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλών διαμορφώνεται σε 3.853.889.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 105,5 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 22,2 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας».

Να σημειωθεί ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, πέρα από τα «κόκκινα» δάνεια, έρχεται να σφίξει τη θηλιά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τις «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Η φοροληστεία καλά κρατεί

Από το τέλος Σεπτέμβρη, παράλληλα με τις δόσεις για τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος έτους 2020 και άλλες υποχρεώσεις, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα «τρέχουν» και οι δόσεις από τις παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2020, καταβάλλεται μέχρι σε 6 μηνιαίες δόσεις, από 5 δόσεις πέρυσι, γεγονός βέβαια που δεν αλλοιώνει στο παραμικρό την ένταση της φοροληστείας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη 2020 και η τελευταία μέχρι και το τέλος Φλεβάρη 2021. Παράλληλα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων που ίσχυαν μέχρι πέρυσι.

Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» στοχεύουν στην αύξηση της «εισπραξιμότητας» επιβαλλόμενων φόρων από τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται έτσι κι αλλιώς να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα βάρη.

Συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει στο Βερολίνο το Γιούρογκρουπ, με ατζέντα το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021, ενόψει της κατάθεσης προσχεδίων κρατικών προϋπολογισμών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον νέο πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Π. Ντόναχιου, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ