Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση στα ΚΥΤ

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και πριν από πέντε μέρες, το Κόμμα με παρεμβάσεις του αναδείκνυε το πρόβλημα και ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού και προστασίας των ξεριζωμένων και των νησιωτών

Eurokinissi

Από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, το ΚΚΕ είχε επισημάνει κατ' επανάληψη την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατούσε στα hot spots των νησιών του Αιγαίου. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα είχαν τραγικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις του Κόμματος, με αφορμή τον κορονοϊό, έβαζαν συνδυαστικά το θέμα του κλεισίματος του αίσχους της Μόριας και αυτό της μέριμνας για μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε χώρους ασφαλείς. Παρά λοιπόν τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΚΚΕ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε, με το γνωστό αποτέλεσμα...

Πιο συγκεκριμένα:

- Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ στις 28/3/2020 έμπαιναν καίρια ερωτήματα. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν: «Πώς θα προστατευτούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο; Πώς θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι μέσα στα ΚΥΤ επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχουν ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Π.χ. στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα, ανάμεσά τους και 13 παιδιά!».

Και να σκεφτεί κανείς ότι τότε ήμασταν στο ξεκίνημα του προβλήματος. Το ΚΚΕ μιλούσε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Οφείλει να εξηγήσει πώς θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό. Η κυβέρνηση ελέγχεται ακόμα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων». Πρόσθετε δε πως «σε ό,τι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ, αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα, η δημιουργία εξοπλισμένων και στελεχωμένων με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ιατρείων στα ΚΥΤ ακόμα δεν έχει προχωρήσει, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου, όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δύο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Σε ό,τι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά». Και προειδοποιούσε «για τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν τα Κέντρα Υποδοχής σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων να μετατραπούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμος».

Και το κυριότερο; Το ΚΚΕ καλούσε την κυβέρνηση«να λάβει ριζικά μέτρα, προχωρώντας χωρίς καθυστέρηση στη δημιουργία ιατρείων, στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και πρόληψης και επιτάσσοντας πλοία να ξεκινήσει αμέσως έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

Σημαντικές ελλείψεις στις δομές Υγείας των νησιών

Την ίδια περίοδο - 30/3/2020 - η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, με δήλωσή της είχε αναφερθεί στις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές Υγείας στα νησιά του Αιγαίου, και ειδικότερα στο νομό Λέσβου. Πρόβλημα που φυσικά λάμβανε μεγαλύτερες διαστάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπήρχαν τα ΚΥΤ.

Στη δήλωσή της η βουλευτής του ΚΚΕ, ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ελλάδα και ενώ τα κρούσματα στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονταν, κατήγγελλε την ολιγωρία της κυβέρνησης στη λήψη επιτακτικών μέτρων για την προστασία των κατοίκων και όσων διαμένουν στα νησιά. Απαιτούσε δε την άμεση εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας, παρουσιάζοντας και τις προτάσεις του Κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μεταξύ άλλων τόνιζε: «Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους, και μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, όπως δείχνει το προληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Πολιχνίτου και της Καλλονής.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στα νησιά του Αιγαίου. Κανένα μέτρο δεν έχει ακόμα ληφθεί που θα διασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά των δειγμάτων για τον έλεγχο του κορονοϊού. Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πληρώνουν, αναζητώντας λύση, αναμένοντας το πότε θα περάσει πλοίο ή το πότε θα έχει πτήση που θα δεχτεί να πάρει τα δείγματα, και μετά με ποιον τρόπο αυτά θα φτάσουν στο διαγνωστικό κέντρο. Στα μικρά νησιά το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το πλοίο περνάει ανά δύο ή τρεις μέρες».

«Να κλείσουν οι Μόριες»!

Στις 29/5/2020, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot spots των νησιών. Να κλείσουν όλες οι "Μόριες". Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία».

Επιπλέον, στις 25/8/2020 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ομάδας για το θέμα των ΚΥΤ στα νησιά, επισημαίνει:

«Απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και σε λοιπές δομές προσφύγων: Δωρεάν - επαρκή μέσα προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείου εντός των ΚΥΤ και των καταυλισμών με πλήρη στελέχωση, 24ωρη λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό. Αποφασιστική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας των νησιών και της ενδοχώρας με προσωπικό και εξοπλισμό. Οσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία, θα είναι εκτεθειμένοι και ανοχύρωτοι όχι μόνο οι χιλιάδες κατατρεγμένοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας βιώνουν την ανασφάλεια με τα νοσοκομεία με βάση την απαράδεκτη λογική "κόστους - οφέλους", που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας».

Τα κρούσματα στη Μόρια και οι απώτεροι στόχοι

Η Μαρία Κομνηνάκα μόλις πριν από πέντε μέρες, στις 4/9/2020, με αφορμή την εμφάνιση 35 κρουσμάτων κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας επανήλθε στο ζήτημα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης όσο και για την τακτική της να τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία κλειστού Κέντρου Υποδοχής.

Οπως επισήμανε: «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση, "σαν έτοιμη από καιρό", περίμενε την εμφάνιση κρούσματος στη Μόρια για να δικαιολογήσει την "αναγκαιότητα" για μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο, με ταυτόχρονη επέκτασή του στα γύρω κτήματα και δεδομένη πλέον τη μονιμοποίηση... παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Αντί να σχεδιάζει τον πιο αναγκαίο από ποτέ μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζει να παίζει κορόνα - γράμματα τις ζωές χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που έπαιξε στον τζόγο των κερδών των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών την υγεία και τη ζωή συνολικά του πληθυσμού.

Ο λαός της Λέσβου δεν πρέπει να αποδεχτεί το ρόλο του δεσμοφύλακα για λογαριασμό της ΕΕ, ρόλο απάνθρωπο και με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες, είτε βρίσκεται στη Μόρια είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού το κέντρο - φυλακή. Να συνεχίσει ενωμένος, με την ίδια αποφασιστικότητα, τον αγώνα του ενάντια σε όσους προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τον κάνουν να αποδεχτεί μια τέτοια προοπτική».

Και απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής να δυναμώσει τη διεκδίκησή του για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και και για να μην ανοίξει άλλο κέντρο στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό. Να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στους Κανονισμούς του Δουβλίνου, που τους κρατούν εγκλωβισμένους, μη επιτρέποντας τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει, τέλος, η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δημιουργούν τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων και ταυτόχρονα βάζουν σε μεγάλους κινδύνους τον ίδιο το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές στους ξεριζωμένους με στόχο να τους βάλει στη νέα φυλακή - κολαστήριο (2020-09-16 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει έγκαιρα τους πραγματικούς ενόχους (2020-09-12 00:00:00.0)
Να πάρουν αποφασιστική απάντηση κυβέρνηση - ΕΕ και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος (2020-09-12 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες (2020-09-11 00:00:00.0)
Σοβαρά επεισόδια στη Μόρια (2020-08-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση στην κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων απεγκλωβισμού (2020-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ