Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάρουν αποφασιστική απάντηση κυβέρνηση - ΕΕ και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την εκρηκτική κατάσταση στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τρίτη συνεχόμενη μέρα (σ.σ. την Παρασκευή) χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο παραμένουν στο δρόμο, με ευθύνη της κυβέρνησης και με την υποκριτική στάση της ΕΕ, που οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο και που εξαγγέλλουν σε όλους τους τόνους νέες κλειστές δομές, δηλαδή νέες "Μόριες".

Μοναδική απάντηση στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση και στο ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος είναι να γίνει πράξη το καθολικό λαϊκό αίτημα για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, καμιά νέα δομή κλειστή ή "ανοιχτή", αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στις χώρες προορισμού τους».

Καταστολή αντί για απεγκλωβισμό

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ΜΑΤ και αύρες στο νησί. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να στείλει στη Λέσβο πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα, αντί να στείλει υγειονομικούς, τεστ, μάσκες και φάρμακα για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν μπροστά στην έξαρση του κορονοϊού που μαστίζει το νησί μας, έστειλε αύρες και ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τον εχθρό - λαό που αγωνίζεται για να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο.

Επωμίζεται έτσι τεράστιες ευθύνες για την τροπή που θα πάρει η κατάσταση στο νησί και όσον αφορά την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχώς διογκώνεται και όσον αφορά την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, που είναι από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για το μέλλον αυτού του τόπου, όταν παγιώνει την αντιμετώπιση των κατοίκων του σαν εχθρών. Τα καταστροφικά, και για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού, σχέδιά της δεν θα περάσουν. Ο λεσβιακός λαός έχει και την πείρα και τη δύναμη και τη θέληση να τα ματαιώσει».

Παρέμβαση και στην Κομισιόν

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στη Μόρια έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με κατ' επείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, όπου αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ για τις εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση αναφέρεται: «Οι αναγγελίες για τη "χρηματοδότηση της μεταφοράς των ασυνόδευτων ανηλίκων και εφήβων" από την επίτροπο Γιόχανσον σε δομές της ενδοχώρας από την ΕΕ είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ διατηρούνται σε ισχύ η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και η Συνθήκη του Δουβλίνου που προκαλούν το σοβαρό πρόβλημα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και απαγορεύουν τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους».

Με βάση αυτά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει να μάθει πώς τοποθετείται η Κομισιόν σχετικά με τα αιτήματα: Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, να μην ανοίξει άλλο στη Λέσβο ή στα άλλα νησιά. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες συνθήκες για την προσωρινή φιλοξενία, έως ότου τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα για να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα. Για την ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού του δημόσιου κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ