Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Τώρα να διεκδικήσουμε αποφασιστικά το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Περιοδεία σε σχολεία του Μενιδίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής

Αποκαρδιωτική η εικόνα σε χώρους που θα στεγάσουν μαθητές στο Μενίδι
Αποκαρδιωτική η εικόνα σε χώρους που θα στεγάσουν μαθητές στο Μενίδι
Η ανάγκη εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι να μετουσιώσουν την αγωνία και αγανάκτησή τους για την κατάσταση στα σχολεία σε αποφασιστική διεκδίκηση και να παλέψουν για το σχολείο των πραγματικών σύγχρονων αναγκών αναδείχτηκε κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολεία του Μενιδίου ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, με μαθητές από λαϊκές οικογένειες και με ευάλωτες ομάδες παιδιών λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, τα προβλήματα των σχολείων χρονίζουν και σε καιρό πανδημίας προβάλλουν επιτακτικά. Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν τα συστεγαζόμενα σε αίθουσες βαρέος τύπου 22ο και 25ο Νηπιαγωγεία Αχαρνών, όπου αναδεικνύεται και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εφαρμογή της Προσχολικής Αγωγής χωρίς την εξασφάλιση αναγκαίων όρων. Φέτος, προβλέπεται να λειτουργήσει παράρτημα του νηπιαγωγείου σε άδειες αίθουσες του πρώην Ειδικού Σχολείου, που ωστόσο μέχρι χτες ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η εικόνα που παρουσίαζε το προαύλιο του 19ου Νηπιαγωγείου, στο οποίο προβλεπόταν η τοποθέτηση προκάτ για τις ανάγκες στέγασης. Χτες, τρεις μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, στο σημείο υπήρχε μόνο η τσιμεντένια πλατφόρμα... Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μαθητών και στο οποίο είναι ορατά τα σημάδια της ανεπαρκούς συντήρησης.

Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς στη χτεσινή περιοδεία
Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς στη χτεσινή περιοδεία
Ο Κ. Παπαδάκης συνομίλησε με εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ έθεσε επιτακτικά από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει ως κυρίαρχα ζητήματα την ατομική ευθύνη, τη χρήση μάσκας, το... παγούρι, αντί να ικανοποιήσει συγκεκριμένες ανάγκες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών: Καθαριότητα σε όλα τα σχολεία, 15 μαθητές ανά τμήμα, μόνιμη σταθερή δουλειά, υποδομές.

Σημείωσε πως, μακριά από τη «μαγική εικόνα» που επιχειρείται να παρουσιαστεί, η σχολική χρονιά ξεκινά με ελλείψεις 20.000 εκπαιδευτικών, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προσωπικό καθαριότητας πολύ πίσω από τις αυξημένες ανάγκες και τόνισε πως μια σειρά ζητήματα, που αφορούν τις υποδομές, τη μόνιμη σταθερή δουλειά, την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, τα οποία εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούσαν τα προηγούμενα χρόνια να λυθούν για την παιδαγωγική τους διάσταση, τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, προβάλλουν επιτακτικά. «Δεν μπορεί για παράδειγμα να είναι άγνωστες λέξεις ο σχολίατρος, ο νοσηλευτής, ο κοινωνικός λειτουργός, ζητήματα που θεωρούνται πολυτέλεια για το σχολείο τους», τόνισε σημειώνοντας πως απαιτείται μια άλλη αντίληψη για την Εκπαίδευση, τη σχολική μονάδα, το περιεχόμενο της γνώσης.

«Εμείς λέμε οι εργαζόμενοι να βάλουμε κριτήριο τις ανάγκες μας, να αντιπαλέψουμε τη λογική κόστους - οφέλους που προωθεί η ΕΕ», τόνισε και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στις 17 Σεπτέμβρη για το άνοιγμα των σχολείων.

Τις κυβερνητικές ευθύνες και την πραγματική κατάσταση σε Υγεία και Παιδεία ανέδειξε στο πλαίσιο της περιοδείας και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Τοπαλλιανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ