Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών

Με τις πλάτες της κυβέρνησης η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην έδρα του ομίλου «Ελλάκτωρ» στην Κηφισιά πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών που επέβαλε εκβιαστικά ο όμιλος και οι εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζομένων δεν αποδέχτηκαν τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους. Ο όμιλος μάλιστα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις με βάση το πρόγραμμα «εξυγίανσης», το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους και στα Σωματεία.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου με τη διοίκηση του ομίλου, η τελευταία ισχυρίστηκε όσα είχε πει και σε τριμερή συνάντηση. Οτι οι απολύσεις είναι... απόδοση «κοινωνικής δικαιοσύνης» απέναντι σε όσους «αποδέχτηκαν» και υπέγραψαν τις υποχρεωτικές μειώσεις στο μισθό τους! Οτι όσες απολύσεις έγιναν ήταν με τη «συναίνεση» των απολυμένων και άλλα τέτοια...

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ομίλου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Κινητοποιήσεις από Συνδικάτα στον κλάδο του Φαρμάκου

Σε κινητοποίηση στην εταιρεία «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ» προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας «που προχώρησε σε καταχρηστική απόλυση συναδλφου, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε αγώνες και διεκδικήσεις».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόλυση εργαζόμενου τεχνικού, επικαλούμενη «οικονομικές δυσκολίες» και ότι «πάρθηκαν υπόψη σαν κριτήρια η παλαιότητα και η ικανότητα προς εύρεση άλλης εργασίας, παρόλο που γνώριζε πως η γυναίκα του είναι έγκυος».

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοσία για την άρνησή της «δύο φορές να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους», με πρόσχημα τον κορονοϊό «για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το Συνδικάτο. Το Συνδικάτο κάνει καθαρό στην εταιρεία ότι η επαφή και η συζήτηση με τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να αποτραπεί».

«Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου μας λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης δεν θα περάσει», τονίζει.

Παρέμβαση από το κλαδικό Συνδικάτο έγινε επίσης προχτές στην «ΕΛΛΕΝΙΚΑ ΑΕ», όπου ανακοινώθηκαν 11 απολύσεις στο εργοστάσιο στο Κορωπί και αρκετές ακόμη απολύσεις αισθητικών. Χτες, το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση στο εργοστάσιο, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανωθούν στο σωματείο και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας κατά την έναρξη της εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ), παρά τις απειλές της εργοδοσίας, απαιτώντας άμεση ανάκληση της άδικης και αναίτιας απόλυσης συναδέλφου τους που για 25 συναπτά χρόνια εργαζόταν στην επιχείρηση. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Λάρισας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Αυτή η κίνηση δεν θα είναι η τελευταία στον κλάδο, καθώς οι εργοδότες θεωρούν πως οι παλιότεροι εργαζόμενοι του κλάδου κοστίζουν περισσότερο και προτιμούν να τους αντικαταστήσουν με νεότερους, φθηνότερους με όσο γίνεται πιο ευέλικτους όρους. Κάπως έτσι πάει περίπατο και το δήθεν "κοινωνικό προσωπείο" συνεταιριστικών επιχειρήσεων έναντι άλλων ιδιωτικών».

Τράπεζες: Χέρι - χέρι κερδοφορία και μείωση του αριθμού των εργαζομένων

«Η υψηλή κερδοφορία της τράπεζας και του ομίλου για άλλη μια φορά πάει χέρι - χέρι με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με τη μείωση του κόστους των τραπεζών, κοινώς με "εθελούσιες" απολύσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, αναφερόμενο στο νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που ανακοίνωσε ο όμιλος Eurobank.

Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ από τις 7/9, «λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση "των ιδιαίτερα ικανοποιητικών αποτελεσμάτων" με υψηλότατη καθαρή κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του 2020 (...) τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα άνω του 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας»!

Το Σωματείο θυμίζει πως «στις αρχές του χρόνου είχαμε την "εθελοντική" μετακίνηση άνω των 450 εργαζομένων στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων "DoValue", στην οποία η EUROBANΚ μεταβίβασε το σύνολο σχεδόν της διαχείρισης των "προβληματικών" δανείων, μαζί με το προσωπικό, ασκώντας τους μεγάλη πίεση για να δεχτούν χωρίς αντίδραση τη μετακίνησή τους και παρουσιάζοντας την επιλογή αυτή ως μονόδρομο».

Το κλαδικό Σωματείο χαρακτηρίζει προκλητικό τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι το προσωπικό πλεονάζει, «αφού παράλληλα συνεχίζει να "δανείζεται" εργαζόμενους από τα γνωστά "δουλεμπορικά" γραφεία, για να καλύπτουν πάγιες ανάγκες τόσο σε καταστήματα όσο και σε κεντρικές υπηρεσίες. (...) Πρόκειται καθαρά για αντικατάσταση εργαζομένων από άλλους χωρίς την κλαδική και την επιχειρησιακή ΣΣΕ, οι οποίες τόσο πολύ έχουν διαφημιστεί».

«Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας, την ώρα που κλείνουν 25 καταστήματα της τράπεζας, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς τις αντίστοιχες πιέσεις, οι οποίες ειδικά στα καταστήματα εκτός Αθήνας που πρόκειται να κλείσουν έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν» επισημάνει το κλαδικό Σωματείο.

«Για μία ακόμη φορά τα επιχειρησιακά σωματεία της τράπεζας συνδράμουν στην προσπάθεια» της τράπεζας, σημειώνει, και καλεί «κανείς συνάδελφος να μην ανεχθεί πιέσεις, είτε στον ίδιο είτε στους συναδέλφους γύρω του για να χάσει τη δουλειά του. Είναι φανερό ότι δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς σκοπός τους είναι η συνεχής μείωση του "εργασιακού κόστους"».

Καταγγελία για απολύσεις στα Χανιά

Απολύσεις στην επιχείρηση ΒΙΟΧΥΜ καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα ν. Χανίων, σημειώνοντας ότι «η εργοδοσία έχει προχωρήσει ήδη σε 6 απολύσεις και συνεχίζει με πιέσεις, τρομοκρατία και εκβιασμούς. Μάλιστα εκμεταλλεύεται τον νόμο περί προειδοποίησης απόλυσης για να γλιτώσει αποζημιώσεις. Τουλάχιστον είκοσι οικογένειες στο δρόμο. Εργαζόμενοι εικοσαετίας θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με την ελάχιστη αποζημίωση».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να μην υπογράψουν κανένα χαρτί, καμία απόλυση, να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό που μπορεί να δεχτούν ή έχουν ήδη δεχτεί». Σημειώνοντας ότι η ΒΙΟΧΥΜ ανήκει σε όμιλο, απαιτεί «να απορροφηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σε θέσεις άλλων εργοστασίων του ομίλου και αυτοί οι εργαζόμενοι που συμφωνούν για δικούς τους λόγους να αποχωρήσουν, να αποζημιωθούν πλήρως, και χωρίς νομικίστικα τερτίπια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ