Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Μεγαλώνουν οι πιέσεις, παραμένουν τα ερωτήματα

ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνεται η κόντρα για την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία - ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται - αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί στη βαθύτερη στρατηγική αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, όπως έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή από τις σφοδρές και σύσσωμες αντιδράσεις της Δύσης.

Ενδεικτικές άλλωστε των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή την υπόθεση, είναι και οι τοποθετήσεις εντός και εκτός Γερμανίας για ακύρωση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ενώ απομένουν λίγα χιλιόμετρα προτού ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έσπευσε να οξύνει την πίεση, λέγοντας πως είναι «πολύ πιθανό» Ρώσοι αξιωματούχοι να βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ζητά επίμονα από τη Γερμανία να παραδώσει στη Ρωσία στοιχεία για την κατάσταση του Ναβάλνι, καθώς και τις ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν δηλητηρίαση. Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, «χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα (των εξετάσεων του Ναβάλνι στα εργαστήρια της Γερμανίας) δεν μπορούμε γενικά να πούμε τίποτα. Και προς το παρόν απορούμε γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, που δεν επιτρέπουν να μοιραστούν μαζί μας τα αποτελέσματα αυτά».

Ο ίδιος απάντησε στη γερμανική κυβέρνηση πως η Ρωσία δεν έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούτε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ).

Η υπόθεση Ναβάλνι θα μπορούσε να έχει σκηνοθετηθεί από όσους επωφελούνται από αυτή, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από τη Γερμανία να παραβρεθούν Ρώσοι ερευνητές στις έρευνες και να θέσουν επιπλέον ερωτήσεις στον Ναβάλνι, ο οποίος έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και μπορεί να μιλάει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ