Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέες τριβές με την ΕΕ, εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία

Αντικείμενο αντιπαράθεσης το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά που παρουσίασε μεσοβδόμαδα η κυβέρνηση Τζόνσον

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση, Μ. Μπαρνιέ, μετά από συνάντηση στο Λονδίνο την Πέμπτη

Copyright 2020 The Associated

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση, Μ. Μπαρνιέ, μετά από συνάντηση στο Λονδίνο την Πέμπτη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα φάση περνάνε ξανά οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ, συνεχίζοντας τα σκληρά παζάρια για τους όρους του Brexit. Η επιλογή της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει μεσοβδόμαδα το «Νομοσχέδιο Εσωτερικών Αγορών», το οποίο στην ουσία «ξαναγράφει» μονομερώς τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης που είχε υπογράψει το Γενάρη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, περιπλέκει σημαντικά την υπόθεση επίτευξης συμφωνίας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, μεταξύ τους και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησαν πως το βρετανικό νομοσχέδιο «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Το βράδυ της Πέμπτης μάλιστα προειδοποίησαν το Λονδίνο με νομικά μέτρα αν δεν αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.

Λίγη ώρα μετά, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, έριξε νέο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι για τη βρετανική κυβέρνηση είναι «απολύτως σαφές» πως δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια (11/9) η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την πρώτη της μετά το Brexit εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία «ιστορική στιγμή».

Μεταξύ άλλων στη βρετανο-ιαπωνική συμφωνία εμπορίου προβλέπεται να είναι αδασμολόγητο το 99% των βρετανικών εξαγωγών, με συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των βρετανικών εταιρειών τροφίμων και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech). Από την άλλη, ιαπωνικές εταιρείες με μεγάλες επενδύσεις στο ΗΒ, όπως η «Nissan» και η «Hitachi», θεωρείται πως θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία, καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών.

Σε αυτό το κλίμα, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν νεότερα στοιχεία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Διαπιστώθηκε πως αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλη, μετά την επαναλειτουργία χώρων εστίασης ύστερα από το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορονοϊού, με το μέγεθός της ωστόσο να παραμένει κατά 12% περίπου μικρότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ χαιρέτισε την είδηση, μην κρύβοντας την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε ότι η βρετανική οικονομία υπέστη τη μεγαλύτερη βουτιά δεύτερου τριμήνου μεταξύ των χωρών του G7.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός για τη μετα-Brexit εποχή (2021-01-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ασάφειες» και οι «αντιφάσεις» για το Brexit (2019-06-28 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit (2018-11-15 00:00:00.0)
Παρατείνονται τα παζάρια με την ΕΕ, με το λαό απολύτως χειραγωγημένο (2018-10-26 00:00:00.0)
«Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» για τους όρους αποχώρησης (2018-08-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κόντρες για το Brexit... (2018-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ